Gentechvrij, nieuws 2006, 1e helft ***** LET OP, Deze site wordt volledig vernieuwd zie www.gentechvrij.nl/ *****

 

Mijn andere website:

Contact:

email: info@gentechvrij.nl


 

 

21-05-2006 Nederlands Sociaal Forum,
Ggehouden op 19, 20 en 21 mei jl in Nijmegen waaraan 150 sociale groeperingen hebben meegedaan, die veelal creatieve oplossingen aandroegen voor de armoede in de wereld (waarover niets in de pers kwam!) interviewde Vandana Shiva over gentech in India. Zij vertelde dat er al 40.000 Indiase boeren zelfmoord hebben gepleegd vanwege de gevolgen van het planten van gentech BT katoen, zie het interview met haar (halverwege die pagina).Lees ook een verslag van de gentech-landbouw werkgroep.


17-05-2006 Commentaar op Minister Veermans bewering dat biodiversiteit moet worden beschermd.
Commentaar van mij, zie onder het kopje "Column"


15-05-2006 Gentech voedsel verbannen van Moskouse scholen en crèches.

Zolang er nog geen volledig onderzoek is gedaan naar de veiligheid op het gebied van de menselijke gezondheid blijft dit van kracht volgens burgemeester Yuri Luzhkov van Moskou.


11-05-2006 'Bedorven' melk terug naar Campina

Greenpeace Nederland bezorgt donderdag 2000 liter gentech melk terug aan Campina. Actievoerders hebben de melk in een grote bak gepompt en blokkeren daarmee de deuren van het hoofdkantoor van Campina in Zaltbommel. De melk is afkomstig van koeien die genetisch gemanipuleerd veevoer hebben gegeten.


08-05-06 Anti-GMO Groups Enter French Monsanto Factory

De 100 aktievoerders, van Greenpeace, Boeren Unie Confederation Paysanne en de anti gentechgroep Faucheurs Volontaires, zeiden dat zij de gentechmaiszaden van Monsanto wilden vernietigen, deze zullen komende week worden gezaaid. Er werd echter geen zaad gevonden.


04-05-2006 COGEM: Ook voor cisgene gewassen blijft regelgeving nodig

Versoepeling van de regelgeving voor cisgene planten is alleen onder voorwaarden te overwegen. Dit stelt de Commissie Genetische Modificatie (COGEM) in een rapport aan de regering. Cisgenese is een speciale vorm van
genetische modificatie waarbij alleen genen in de plant ingebouwd worden die ook via normale kruisingen in een plant te introduceren zijn.


08-05-06 Anti-GMO Groups Enter French Monsanto Factory

De 100 aktievoerders, van Greenpeace, Boeren Unie Confederation Paysanne en de anti gentechgroep Faucheurs Volontaires, zeiden dat zij de gentechmaiszaden van Monsanto wilden vernietigen, deze zullen komende week worden gezaaid. Er werd echter geen zaad gevonden.


03-05-2006 Door het inzaaien van spinazie voorkomt Greenpeace gevaren van gentech maïsproef met mais dat al toegelaten is.

Lelystad. Greenpeace-actievoerders zaaien spinazie op een Lelystads proefveld van de WUR (was geheimgehouden) om gentech maïs van het Ministerie van Landbouw te overwoekeren. De gemeente Lelystad beloofde bij het burgerinitiatief van 2004, dat er vooralsnog op de gewone akkers van Lelystad geen gentech mocht worden gezaaid, zij hebben hun belofte gehouden, omdat deze mais op een proefveld was gezaaid.

Zie mijn begeleidend commentaar over de gebruikte Mon 810 genmais. (Onderaan de pagina bij het kopje "Column".)


03-05-2006 Dr. Mae-Wan Ho: 1800 schapen dood na eten gentech katoen
Zzeker 1800 schapen zijn gestorven na het eten van katoen op gentech katoenvelden in India. (Bt katoen) De nieuwste berichten spreken zelfs over 12.000 dode schapen en geiten in Warangal District, Andhra Pradesh.


29-04-2006 Greenpeace blokkeert import soja uit Amazone


27-07-2006 Kinderen vragen Campina: stop gentech

Veertien kinderen van drie Greenteams hebben aan zuivelbedrijf Campina gevraagd om te stoppen met het gebruik van genetisch gemanipuleerd veevoer. Bij hun protest boden ze zelfgeknutselde koeien aan.


EU; "Genvoedsel toch niet veilig".

19-04-2006 . SP Europarlementariër Kartika Liotard stelt schriftelijke vragen aan de Europese Commissie over genvoedsel van onzekere kwaliteit, dat ondanks grote twijfels over de veiligheid wél op het bord van Europese consumenten belandt. De Europese Commissie heeft deze informatie achter gehouden totdat milieuorganisaties er hun hand op legden.

De milieuorganisaties Greenpeace en Friends of the Earth Europe hebben een rapport geschreven waaruit blijkt dat de Europese Commissie stelselmatig informatie achterhoudt over de veiligheid van genetisch gemodificeerde organsimen (GGO's).


18-04-2006  PvdA vindt proef met genetisch gemodificeerde maïs risicovol

Volgens PvdA Tweede-Kamerlid Waalkens is de teelt van genetisch gemodificeerde gewassen in Nederland niet goed geregeld. Coëxistentie niet goed gewaarborgd. Waalkens zet daarom ook grote vraagtekens bij deze proef naar uitkruising van ggo-mais die LNV laat uitvoeren. Tijdens een overleg op woensdag 19 april zal hij minister Veerman hier vragen over stellen.


14-04-06 Farmaceutische industrie verzint ziektes

14-04-06 Oostenrijk verbied gentech koolzaadlijn GT73 van zaadproducent Monsanto.

14-04-06 Bové gearresteerd en vrijgelaten na actie bij Monsanto in Frankrijk

14-04-06 Greenpeace ontrolt opnieuw spandoeken bij Campina

13-04-06 Basf lanceert volgend jaar transgene aardappel

0-04-06 Waarschuwingen voor gentech medicijnen die door de FDA zijn goedgekeurd.

Warnings on FDA Approved Monoclonal Antibody Drugs

09-04-04 Eerste aanplant van gemodificeerd maïs in Nederland, NRC bericht.

06-04-06Veerman wil Eko-keurmerk afschaffen

Greenpeace meldt:
Campina koeien eten gentechsoja veevoer en Argentijns oerbos op.

Gentech medicijnenproef mislukt: proefpersonen ernstig ziek.

03-03-2006 Hoe minister Veerman de Kamer informeert over de toelating van ggo 's.

http://arthead.web-log.nl/ Een interessante weblog over hedendaagse voeding met al haar -wel of niet gezonde- toevoegingen.

03-02-2006 Hoe minister Veerman de Kamer informeert over de toelating van ggo 's.

De Europese Commissie keurt de genmais 1507 van Pioneer goed voor gebruik in alle voedingsmiddelen.
Dat is vandaag in Brussel bekendgemaakt. (Agrarisch Dagblad).


28-02-2006 Monsanto schikt met universiteit voor 100 miljoen.
Om het melkhormoon runder somatotropine te mogen produceren, betaalt Monsanto de University of California 100 miljoen dollar. Daarnaast betalen ze ook een jaarlijks bedrag van in ieder geval 5 miljoen dollar aan royalties tot het octrooi in 2023 afloopt. Met de schikking is de octrooirechtszaak die de universiteit in 2004 tegen Monsanto aanspande van de baan. (Chemisch 2 Weekblad)


16-02-2006 Gentechproducten in Nederlandse supermarkten.
Hema en Laurus weren gentechproducten. Maar de supermarkten die niet meedoen zijn Albert Heijn en Superunie (maakt o.a. huismerk 'Perfekt' en O'Lacy's van verscheidene supermarkten). Deze ketens verkopen nog steeds bewust genetisch gemanipuleerde voedingsmiddelen. Bij Albert Heijn is het oppassen geblazen, want deze supermarkt schuift met merken. Zo is er nu geen Euroshopper gentech-boter meer te vinden, maar wel Fancy halvarine uit slechte sojaolie. Ook bij Superunie duikt goedkope genboter op, en wel onder de merknaam Ruitjes. (bron Greenpeace)


13 februari 2006. Amerika's masterplan om gentech voedsel aan de wereld op te dringen.


10-02-06 Transgeen veevoer (koolzaad) DNA in weefsels van varkens en schapen. (Engels)
Eerst zeiden ze dat het niet zou gebeuren. Toen werd het bij kippen
vastgesteld. Nu wordt het bij varkens en schapen vastgesteld.
Het wachten is op de runderen.


08-02-06 Onvrede over WTO-uitspraak biotechnologie
De WTO-uitspraak dat EU-landen geen genetisch aangepaste producten meer mogen weren, stuit op onvrede.


06-0206 Roemenië stopt met de teelt van gentech sojabonen per 1 januari 2007.


06-02-2006 GM Ban Long Overdue.
Dozens ill & five deaths in the Philippines Dr. Mae-Wan Ho.
Overweldigend bewijs betreffende de onveiligheid van gentechvoedsel en dito veevoer.


01-02-2006 Wieteke van Dort: "Het is gevaarlijk om met erfelijke eigenschappen te knoeien
Interview met Wieteke van Dort en Miep Bos in het blad "Genoeg"


25-01-2006 Opinie van het GMO panel betreffende de "Post Market Environmental Monitoring" (PMEM) van gentech planten.


12-01-2006 EU schrapt Grieks teeltverbod GGO-maïs
De Europese Commissie heeft Griekenland opgedragen het verbod op de teelt van transgene mais van het Amerikaanse zaadbedrijf Monsanto op te heffen. Griekse landbouw- en milieuorganisaties dringen er bij Athene op aan in beroep te gaan bij het Europees Hof van Justitie. Griekenland verbood vorig jaar de teelt van 17 verschillende rassen op basis van Monsanto's MON 810-maïs. Bron Agrarisch Dagblad.


09-01-2006 Een nieuwe studie toont aan dat embryo's schade ondervinden van GM voeding.
Een Russisch onderzoek bij ratten heeft aangetoond dat het aantal sterfgevallen bij geboorte 6x hoger is, indien de moeder gevoed is met een dieet van genetisch gemanipuleerde soja. Aldus The Independent.
Dit was al eerder (op 10-10-2005) gepubliceerd o.a. door Regnum


06-01-2006 Zambia handhaaft verbod op genetisch gemanipuleerd maïs
Ondanks het voedseltekort handhaaft Zambia het importverbod op genetisch gemanipuleerd maïs.
"We have never gone back on the ban on GM (genetically modified) maize," Agriculture Minister Mundia Sikatana told Reuters in Lusaka. He added that all maize being shipped in from South Africa and other destinations had to be tested to verify it was free of genetically modified organisms (GMOs). bron Reuters.


05-01-2006 WTO uitspraak over Europees GGO-beleid uitgesteld
Het oordeel van het WTO-panel over het Europese GGO-beleid is opnieuw uitgesteld. Dat meldt het Agrarisch Dagblad. Tot nu toe werd ervan uitgegaan dat het panel de EU vandaag zou veroordelen. De rechters die de zaak behandelen, hebben hun beslissing al diverse keren uitgesteld. De klacht werd in 2003 ingediend door de Verenigde Staten, Australië en Argentinië.

 

Volgende pagina>

 

 

disclaimer