Biologisch voedsel = gentechvrij. ***** LET OP, Deze site wordt volledig vernieuwd zie www.gentechvrij.nl/ *****

English

 

Mijn andere website:

Contact:

email: info@gentechvrij.nl


 

Biologisch voedsel bestaat per definitie uit gentechvrije producten.

Gelukkig zijn er nog voedingsmiddelen die zo wie zo (nog) gentechvrij zijn.

Zie de lijst biologische producten hier onderaan.

18 juni 2017. Nieuwste overzicht op Facebook van genetisch gemanipuleerde - en niet genetisch gemanipuleerde producten in de EU.


 

Overzicht gemanipuleerde en niet gemanipuleerde produkten

konijn

 

 

 

 

 

Wordt geen proefkonijn!

Wat is gentech? Antwoord op veel vragen . wil je iets weten en staat het er niet bij? Vraag het dan hier.

"Je wordt wat je eet", gebruikt bij de voorpagina's van mijn boekjes.

De Europese Commissie keurt 17 GMO's voor voedsel en veevoer gebruik goed en twee gentech anjers. (For the English text scroll down.)

Brussel , 24 April 2015

De Europese Commissie keurt 17 GMO's voor voedsel en veevoer gebruik goed en twee gentech anjers. Het zijn opnieuw toegelaten gentech gewassen en ook de goedkeuring voor de import van 2 gentech snijboemen (anjers, geen voedsel of veevoer) De goedkeuring betreft geen verbouwing van de gewassen. Zij zijn volledig goedgekeurd door deEuropean Food Safety Authority (EFSA). Wil je weten welke dat zij,n ga dan naar de volgende website of lees de opsomming onderaan bij deze site. (Engels).

Al sinds de herfst van 1996 ben ik vanwege een allergie voor melk (ik gebruik dus soja en die gingen ze nu ook nog eens manipuleren!)) bezig met een onderzoek naar producten met genetisch gemanipuleerde soja en/of genetisch gemanipuleerde mais. Die zaten sinds november 1996 in grote getalen (60 procent) in voedingsmiddelen die in de supermarkten verkocht worden. Koolzaad(olie) (ook wel raapolie genoemd, vaak veevoer) wordt ook genetisch gemanipuleerd. Het gezondheidsrisico is niet bekend, daar nog heel weinig onderzoek is verricht. We zijn dus proefkonijnen geworden.

Sinds de verplichte labeling door de EU bij meer dan 0,9% gentech ingrediënten, hebben EU fabrikanten massaal deze gentech ingrediënten vervangen door andere ingrediënten. Producten van het vee hoeven echter niet ge-etiketteerd te worden als de dieren gentech voer hebben gekregen. Op de zak van het gentechvoer moet wel staan dat het gentech is. Boeren kiezen voor gentech voer omdat het goedkoper is. Maar biologische boeren niet, die mogen geen gentech gebruiken.

Maar nu in 2014 duiken overal producten (vooral snoep en taartmixen) op uit de USA met deze ingrediënten, vaak niet gelabeld. Zie hier:

Suiker

Eén gentechsuikerbietensoort is in 2007 toegelaten in de EU voor voedsel en veevoer onder het kenmerk H 7-1.

2014:

Er zijn nu meerdere maissoorten toegelaten in de EU en ook katoenzaadolie voor voedsel en veevoer en gentechkatoen voor kleding. Gelukkig is er steeds meer biologische katoen op de markt, die verwerkt wordt in kleding. In de USA is een houdbare aardappel toegelaten die niet snel verkleurt ook al laat je hem geschild liggen.

Mijn officiële, (compleet met ISBN en opgenomen in de collectie van de Koninklijke Bibliotheek) boekjes uit 2007 over kunst en gentech(vrij) zijn nu van internet te downloaden (shareware). Ze zijn geschreven in het Nederlands (met een voorwoord van Wieteke van Dort) en  Engels. Klik op een taal om te downloaden.

  Wieteke van Dort pleit voor gentechvrije voedingsmiddelen.

MAIS.

Voor wat betreft mais, zijn er sinds maart 1998 drie genetisch gemanipuleerde maissoorten toegelaten op de markt in de EU en een genetisch gemanipuleerde koolzaadsoort. De mais wordt voor veevoeder gebruikt, en zit sinds 1998 ook in ons voedsel. Er komen steeds meer maissoorten bij.

GENTECH AARDAPPELEN NIET TOEGELATEN.

Er was ook een fabrieksaardappel toegelaten om te verbouwen in de EU van BASF de Amflora, maar de toelating is later vernietigd (zie onder). Dit is een fabrieksaardappel waar b.v. lijm en een glossy laagje voor over een tijdschrift van worden gemaakt en dus niet voor comsumptie bestemd, maar wel voor veevoer. Aan de buitenkant kun je niet zien of het een gentech aardappel is, dus een vergissing is zo gemaakt. De Amflora, officiele code: BPS-25271-9 potato heeft meer van een bepaald zetmeel amylopectine / amylase genaamd, gekregen, (vandaar AMflora) zodat er beter lijm e.d. van gemaakt kan worden. Het is een fabrieksaardappel bestemd voor toepassingen als lijm, papier, glossy laagje op je tijdschrift, en volgens mij ook garens.Verder zit er een antibioticaresistentie in, maar die is niet bedoeld tegen parasieten. De resten van de aardappel zijn niet voor voedsel maar wel voor veevoer. Klik hier voor de officiele toestemming; zie de opinie van de EFSA. Zie ook en ook.

Het Europese Hof van Justitie heeft op vrijdag 13 december 2013, de toelating in Europa van de Amflora gentechaardappel van BASF vernietigd . Het Hof vindt dat de Europese Commissie zich bij het toelatingsbesluit niet aan de regels heeft gehouden. (Zie voor vervolg en bron, hier.)

GENTECH TOMATEN NIET TOEGELATEN.

HET MORATORIUM

Het moratorium dat heel lang nog gehandhaafd werd wordt nu dan toch opgeheven, nu de landen zelf mogen gaan beslissen wat ze toelaten en wat niet. Dit is het slechte voorstel van minister Verburg. Zie voor een compleet en recent overzicht de GMO compass site, een site tot 2007 financieel gesteund door de EU. De Eu is er echter niet verantwoordelijk voor. Blijf deze site kritisch volgen, zij zijn niet neutraal.

ZUIVELPRODUCTEN.

Reguliere zuivelproducten van de supermarkt bevatten ook resten van gen-soja en gen-mais, omdat het vee gevoerd wordt met genetisch gemanipuleerd maisgluten en - sojaschroot. Dat hoeft echter nog steeds niet op het etiket vermeld te worden Campina Duitsland geeft het vee geen gentech voer meer.

KUNSTMATIGE ZOETSTOFFEN.

Aspartaam, een kunstmatige zoetstof, die wordt gebruikt voor het vervaardigen van zoetjes in de koffie en thee, wordt nu ook wel genetisch gemanipuleerd. Het kan ook voorkomen in light-dranken, vitamines voor kinderen, snoep en suikervrije kauwgom en toetjes. Maar ook in medicijnen, bv tegen maagzuur of tabletjes met vitamine C.. Er moet dan op het product staan, dat het een bron van phenylalanine bevat, sommigen mensen worden daar nl erg ziek van. De term "aspartaam" hoeft er niet op te staan.

Ekoproducten

Voor wat betreft EKO-producten met keurmerk,heeft men moeite gedaan gentech ingrediënten te vermijden. Er bestaat ook EKO-zuivel.De in de EU toegestane grens is 0,9 % onopzettelijke gentech vervuiling.EKO-producten zijn hoe langer hoe meer verkrijgbaar bij de gewone supermarkt. Staat er op de verpakking, dat het een reformproduct betreft, dan heeft u geen garantie, dat daar geen gentech ingrediënten in zitten. Dit is vaak geen EKO. Geen EKO-producten in uw supermarkt? Vraag de bedrijfsleider er naar.Het EKO keurmerk is niet meer wat het geweest is. Lees hier dat het in feite gestolen is.

 

2014/2015: Een muur van Amerikaanse producten met GMO's, ongelabeld terwijl dit wel verplicht is. Zie voor info het dossier C 1000.

De Gentecheters, acryl op doek, Miep Bos

Deze merken

zijn volgens opgave van de fabrikanten vrij van genetisch gemanipuleerde ingrediŽnten. D.w.z. dat er voor 0.9% gentech vervuiling in kan zitten, maar EKO probeert wel schoon te blijven. Aan hen ligt het dus niet.
 • BD-TOTAAL, grootleverancier van biologische producten voor de grootgebruiker.
 • BOERMARKE B.V., alleen Bertha 1 (is EKO-ijs) (AH, Dirk v.d. Broek, Schuitema,), (alleen suikervrij Boermarke ijs bevat aspartaam)
 • BONUSAN, fytotherapeutica, homeopatica, orthomoleculaire preparaten. (Drogisten en reformhuizen)
 • COVELT DIXAP, EKO SAP Covelt biologische Fruit- en groentesappen. 100 procent fruitsiroop (Natuurvoedingswinkels)
 • CANISIUS,biostropen. (Dirk v.d. Broek, Aldi, Dekamarkt, Vendex, natuurvoedingswinkels e.a.)
 • DE NIEUWE BAND Groothandel in biologische producten. http://www.demeter-bd.nl/
 • DEMETER De Vereniging voor Biologisch-Dynamische Landbouw en Voeding (BD-Vereniging) bevordert de biologisch-dynamische landbouw (BD-landbouw) en is houdster van het Demetermerk. Zij heeft relaties met alle Nederlandse organisaties die werkzaam zijn in het veld van de biologische landbouw waaronder SKAL(controle organisatie) enPlatform Biologica.
 • DRIEKANT BANKET/SNACKS, Zutphen: alle producten (Natuurvoedingswinkels)
 • ECO GRANDE B.V.Zoutjes, (Apache, Amaizin maischips). Deegwaren: pasta's, tomatenpuree, tomaten gepeld, sausen, sinasappelsap, oranjesnippers, citroensnippers, bier, Rapunzel chocoladerepen, bouillonblokjes, olijven, ketjup, sappen, azijn, rietsuiker, zeezout, basmatirijst, kruidenzout (Reformwinkels)
 • EKO-produkten, waaronder EKO-zuivel (Reformwinkels,KONMAR en enkele andere supermarkten, zoals C-1000)
 • FRIESE EKO BAKKERS, Bakkerij Bolhuis en Zn. VOF, Jubbega. Totale assortiment: brood, koek, roggebrood, beschuit, banketproducten (Attent, Thuismarkt, Natuurvoedingswinkels, thuisverkoop)
 • FLEVOSAP Appelsap. 80 AH, 7 De Boer, 8 Natuurvoedingwinkels en 13 andere winkels.
 • GOOD FOOD, diverse noten, zuidvruchten, zaden en granen en peulvruchten. (Natuurvoedingswinkels)
 • DE HALM, graanproducten, graanvlokken, muesli`s (Reformhuizen)
 • HORIZON (Reform)
 • LIMA N.V. (Reformprodukten) Een heel groot assortiment levensmiddelen. Betreft het gehele assortiment.(Natuurvoedingswinkels)
 • MARLEEN KRUIDEN VOF gluhwein, kruidenwijn/vruchtenwijn, tincturen, hoestsiroop.
 • NATUDIS. Grootste merkenleverancier en distributeur van natuurvoeding en reform producten in Nederland. O.a. Ecoland, Ecover, Avita, Bakkers Reform, Carovita, Chello, etc. Zie de website.
 • NATUURLAND, aardappelen, groente, fruit(biologisch) met EKO keurmerk (C-1000, Caspar, Spar voordeelmarkt, Super, Spar, Cirkel, Vendex, Edah, Konmar.)
 • ODIN Biologisch-dynamisch groente- en fruitabonnement.
 • ORIDO KOJI PRODUCTS Amazake, een zoete pudding die op allerlei verschillende manieren geconsumeerd kan worden waarvan zij ook receptenfolders hebben.
 • PUR NATUR MIK Biologische Belgische melk, houdbaar. (AH)
 • VEREECKEN FRUITSAPPEN, puur natuurlijk appelsap.
 • DE RIT (Reform)Uitgebreid assortiment. Betreft alle produkten.(Natuurvoedingwinkels)
 • SOFINE FOODS, Zij produceren een 18-tal producten op basis van Tofu (Soja). Al hun producten zijn biologisch (Skal 00126) en hebben dus ook biologische ingrediŽnten en zijn dus ook vrij van GMO. Dit wordt getest bij een onafhankelijke instantie.
 • SOGGUS roggebrood (natuurvoedingswinkels, delicatessewinkels)
 • Stichting Molenbehoud W.Z. Vlaanderen. Nederlandse tarwe EKO.
 • TARWEGRAS. Daily Juice: Voor uw dagelijkse portie Tarwegras.
 • TERRASANA, natuurvoeding (Reformwinkels)Uitgebreid assortiment. geldt voor alle produkten.
 • DE TRAAY, honing,natuurcosmetica (Reformwinkels)
 • UDEA B.V.;Groothandel in biologische levensmiddelen. Koelproducten: Weerribben, Groene Land, Klompenhoeve, Waddenzuivel, Biocumulus, Sofine, Healthy Planet, Allessandro, Laitois, De 3 Geitjes, De Hobbit, Florentin, Soto. Groente: Biovers. Diepvriesproducten: Felderzeugnisse, Ting. Kaasproducten: Terschellinger kaas, Bastiaansen, Doolin, Hooidammer, Ravenswaardse kaas, Hekking en Groene Koe. (Alles bij natuurvoedingswinkels en sommige producten ook bij de supermarkt).
 • VOGEL: homeopatische medicijnen en Plantaforce (plantaardig soepconcentraat), Kelpamare (Plantaardig aroma), Kelpaforce (Groente- en planten extract), Herbamare (Hartig kruidenstrooisel).
 • WELEDA. Begonnen in 1921 als farmaceutisch laboratorium met een eigen geneeskruidentuin en tegenwoordig wereldwijd als producent van antroposofische (zelfzorg)geneesmiddelen en puur natuurlijke lichaamsverzorgingsproducten.
 • ZUIVER ZUIVEL BV, EKO-zuivel Namen: Ecomel, De Groene Koe.

BRON: Brieven van producenten aan consumenten.
Lijst onderhevig aan veranderingen.
Producenten kunnen zich bedenken.
Nieuwe gentechvrijeproducten welkom op deze lijst.
Blijf op de verpakking kijken!

Waspoeder kan ook gentech-soja bevatten, of gemaakt zijn met behulp van gentech enzymen. Er blijken veel allergieŽn voor te komen bij gebruikers van gentech waspoeder. Koop EKO-waspoeder.
Telkens verzekeren fabrikanten in hun brieven, dat als veel consumenten tegen genetisch gemanipuleerde ingredienten zijn, zij dit niet in hun producten zullen gebruiken. Er ligt dus een taak voor ons, blijf de fabrikanten bellen en schrijven!

Over producten zoals vitamines, die gentech kunnen bevatten als "hulpmiddel", omdat het niet op het etiket hoeft te staan.

Waar kan ik in BelgiŽ biologische producten kopen?

Indien er sprake is van genetische manipulatie kan dit als volgt zijn aangegeven: "geproduceerd met genetisch gemodificeerde soja" of "Geproduceerd met genetisch gemodificeerde maÔs". Op oude etiketten kan nog staan: "Geproduceerd met behulp van moderne biotechnologie."

En:
Tips om gentech te vermijden.

http://europa.eu/rapid/press-release_IP-15-4843_en.htm

European Commission - Press release

Commission authorises 17 GMOs for food/feed uses and 2 GM carnations

Brussels , 24 April 2015

The Commission today adopted 10 new authorisations for Genetically Modified Organisms (GMOs) for food/feed use, 7 renewals of existing authorisations and also the authorisation for the importation of 2 GMO cut flowers (not for food or feed). These GMOs had gone through a full authorisation procedure, including a favourable scientific assessment by the European Food Safety Authority (EFSA). The authorisation decisions do not cover cultivation.

The GMOs approved today had received "no opinion" votes from Member States in both the Standing and Appeal Committees, since no qualified majority either in favour or against was expressed. The Commission adopted these pending decisions, as required by the current GMO legal framework.Authorisations were not granted during the past months whilst a review of the decision making procedure on GMO authorisations was ongoing. The outcome of that review was presented on April 22 with the adoption of a communication reviewing the process for the authorisation of Genetically Modified Organisms (GMOs) and a legislative proposal in order to amend Regulation 1829/2003 on food and feed ( IP/15/4777 , MEMO/15/4778 and MEMO/15/4779 ). Until the new proposal will be adopted by Parliament and Council, the authorisations process has to be based on the current applicable legislative framework.

All the GMOs approved today have been proved to be safe before their placing on the EU market. The risk assessment has been done by EFSA in collaboration with Member States for each individual GMO to be put on the market. The GM food and feed authorisations will be added to the existing list of 58 GMOs authorised in the EU for food and feed uses (covering maize, cotton, soybean, oilseed rape, sugar beet).

The authorisations are valid for 10 years, and any products produced from these GMOs will be subject to the EU's labelling and traceability rules.

The GMO's adopted today are as follows:

 • 10 new authorisations: MON 87460 maize, MON 87705 soybean, MON 87708 soybean, MON 87769 soybean, 305423 soybean, BPS-CV127-9 soybean, MON 88302, oilseed rape, T304-40 cotton, MON 88913 cotton, LLCotton25xGHB614 cotton
 • 7 renewals: T25 maize, NK603 maize, GT73 oilseed rape, MON 531 x MON 1445 cotton, MON 15985 cotton; MON 531 cotton and MON 1445 cotton
 • 2 GM cut flowers (carnations line IFD-25958-3 and line IFD-26407-2).

The list of authorised GM plants and the precise scope of their authorisation is available in the EU register of GM food and feed, which can be found here: http://ec.europa.eu/food/dyna/gm_register/index_en.cfm

For more information: http://ec.europa.eu/food/plant/gmo/index_en.htm

IP/15/4843

Press contacts

General public inquiries:

http://ec.europa.eu/food/dyna/gm_register/index_en.cfm geregistreerd gmo voedsel in eu


Robert A. Verlinden, oprichter van de Stichting VoMiGEN sprak op de "Mahnwache" in Berlijn op maandag 16 juni 2014 circa 1.000  mensen toe over de afbraak van de mensenrechten. Dit is op 1 januari 2002 in gidsland Nederland begonnen met het afschaffen van het idee van de algemene wil van de rede (La volonté générale) bij de controleorganisatie SKAL van het privaatkeurmerk EKO. In 2005 werd dit vervolgd met het afschaffen van het grondrechtelijke verweerrecht van eenieder de zogeheten "actio popularis". Dit recht werd ingeruild voor de Franse Maxime " pas d'intérêt, pas d'action", wat gelijk staat aan de dwingende wil van de rijken « La volonté de tous» van voor de Franse Revolutie .  In 2011 had VoMiGEN een bezwaarschrift ingediend bij het Europese Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg tegen de invoering van gentechnologie in het milieu.  Omdat de 47 staatshoofden met de heer Thobjorn Jagland als keynote speaker, deze beroepsgronden niet kon weerleggen werden in 2011 de mensenrechten van 1948, t.g.v. de realpolitiek,  afgeschaft. Zo eenvoudige doen de elite van de bovenste verdieping dat. Omdat iedereen weet dat een democratie zonder mensenrechten niet kan bestaan en dat zonder mensenrechten onze kinderen geen toekomst hebben, heeft ieder individu logischerwijs het recht en de legitimiteit om vreedzaam de originele soevereine mensenrechten van 1789 terug te vorderen, daarmee ook artikel 6. Het idee van de algemeen wil van de rede (La volonté générale) en artikel 2 "het recht op verzet bij onderdrukking" de politiek invloed van Spinoza.disclaimer