Gentechvrij, tips ***** LET OP, Deze site wordt volledig vernieuwd zie www.gentechvrij.nl/ *****

English

 

Mijn andere website:

Contact:

email: info@gentechvrij.nl


 

Deze tips

(met eigen toevoegingen) zijn een vrije vertaling van een Engels artikel.
Het artikel is alleen via www.archive.org nog op te vragen. Bron: GM Foods and How to Avoid Them.

"Let me be very frank. Unless we can give EU consumers confidence in this new technology then GM is dead in Europe."
Speech by David Byrne, European Commissioner for Health and Consumer Protection, "A European approach to food safety and GMOs" - National Press Club, Washington D.C., Washington, 9 October 2001

  Mijn officiële, (compleet met ISBN en opgenomen in de collectie van de Koninklijke Bibliotheek) boekjes over kunst en gentech(vrij) zijn nu van internet te downloaden (shareware). Ze zijn geschreven in het Nederlands (met een voorwoord van Wieteke van Dort) en  Engels. Klik op een taal om te downloaden.

  Even dit:

  Een ingezonden brief van 21 november 2016 van Miep Bos, woordvoerster van De Gentechvrije Burgers, weer niet gepubliceerd door de Volkskrant:

  Geachte Redactie,

  "Wat moeten we aan met de wetenschapsweigeraar?" vraagt Maarten Keulemans zich 18 november jl. af. Onze vraag is echter: "Wat moeten we aan met een journalist die de feiten niet goed kent?" Hij heeft het o.a. over genetisch gemanipuleerde groenten. Hij schrijft: "Ze houden vol dat vaccins autisme veroorzaken, weten zeker dat je van genetisch gemanipuleerde groenten kanker krijgt of hebben bewijs dat de opwarming van de aarde onzin is."

  Feit is dat die groenten nog steeds niet voorkomen in onze supermarkten en ook niet te krijgen zijn bij de groenteboer. Geen enkele genetisch gemanipuleerde groente is tot nu toegelaten tot de Europese markt.  Zelfs in de USA is het lijstje met gentech groenten op één hand te tellen. En de gentech mais en dito sojabonen dan? Die worden gebruikt als veevoer of verwerkt als ingrediënt in een product, waar het erop moet staan als er meer dan 0,9% gentech in zit. Een misleidende tekst dus, volgens ons.

  Welke genetisch gemanipuleerde gewassen zijn momenteel in de EU toegelaten om te worden verbouwd?

  Het enige gewas dat mag worden verbouwd in de EU is Maize (MON810) MON-ØØ81Ø-6 van Monsanto. (uitsluitend Spanje en Roemenië). Frankrijk heeft de teelt verboden. De andere landen zijn er huiverig voor vanwege slechte consumentenacceptatie.

  Welke gewassen worden in de EU ge-importeerd om in producten te worden verwerkt?(markttoelatingen voedsel -food- en veevoer -feed- ). Zie voor de meest betrouwbare opsomming deze site van de EU .

  Op de EU markt zijn momenteel (2016) de volgende gentech producten toegelaten : sojaproducten (olie, lecithine, voer en voedsel), meerdere maïsproducten (olie, voer en voedsel bv ook fructose siroop [HFCS], smaakstoffen en aroma's), koolzaadproducten (olie, voer en voedsel),  katoenproducten (katoenzaadolie, voer, voedsel en verbandmiddelen zoals bv maandverband, tampons, etc. die van katoen zijn gemaakt), suiker van één toegelaten suikerbietenras, micro-organismen en een aantal anjers met veranderde bloemkleur. Maar niet alle gentech gewassen die in de USA of elders worden geteeld hebben in de EU ook een markt- of teelttoelating. Medicijnen kunnen ook gentech bevatten of er mee zijn bereid. Verder zijn er gentech anjers met veranderde bloemkleur op de EU markt. Een soort tomaat en roodlof zijn niet langer toegelaten. Als een product meer dan 0,9% gentech bevat, moet het wettelijk op de verpakking staan, wat niet altijd het geval is. BV bij parallelle import.

  Welke gewassen worden in de USA genetisch gemanipuleerd?

  De gewassen die in de USA genetisch gemanipuleerd worden, zijn: een groot aantal sojarassen (94% van de totale productie van soja), een groot aantal maïsrassen (92% van de totale productie van alle mais, maar een aantal maisrassen bestemd voor voedsel -maiskolven- zijn niet GMO,  vanwege de weerstand die er tegen is), een groot aantal katoenrassen (94% van de totale productie van alle katoen, een groot aantal suikerbietrassen (95% van de totale productie) , een papaya-soort, aardappelen en twee soorten courgette in kleinere hoeveelheden. Pompoen, die familie van courgette is, bevat dus (nog) geen GMO's. En is alleen experimenteel en niet op de markt.

  Uit Canada komen verder een groot aantal koolzaadrassen (98% van de totale productie). Verder zijn er gentech anjers met veranderde bloemkleur op de USA markt. Nieuw zijn de gentech aardappelen (naam White Russet') op die markt, maar die zijn nog niet overal verkrijgbaar. Gentech appels (naam 'Arctic') worden dit jaar op de USA markt verwacht. Gentech Alfafa wordt geteeld voor hooi en veevoer.

  De eerste 5 gewassen op de lijst zijn bestand gemaakt tegen bestrijdingsmiddelen, zodat ze bij bespuiting niet dood gaan zoals Roundup met het actieve ingredient glyfosaat of tegen glufosinaat-ammonium (mais), ook een aan glyfosaat verwant bestrijdingsmiddel intussen verboden door de EU. Men spreek ook wel over RR gewassen (Roundup Ready). Er is ook een combinatie mogelijk van Bt en RR. Bv bij corn (mais meest voor veevoer en hulpstoffen bijvoorbeeld HFCS). Maiskolven zijn niet van gentechmais gemaakt, ook in de USA maar in bescheiden mate. Er is ook RR katoen. Bt is een insectenbestrijdingsmiddel en kan verschillende variëteiten hebben zoals bv Bt-kurstaki. Elke Bt is bestemd voor een bepaald plaaginsect. Zie ook deze Engelse site.

  Vilt: 1 april 2016 Canada heeft de genetische gemodificeerde aardappel Innate een teelttoelating verleend, waarmee het voorbeeld van de Verenigde Staten wordt gevolgd. Innate werd ontwikkeld door het Amerikaanse voedinsgsmiddelenbedrijf J.R. Simplot

  We ontdekten in 2015 dat steeds meer USA producten met gentech ingredienten er in, bedoeld voor de USA markt via paralelle import (dus niet via de officele fabrikant zelf) verkocht worden in de EU, bv bij Jumbo, Jamin of speciale Expat Shops of internetshops zonder dat op de website of het verplichte Nederlandse etiket vermeld staat dat er gentech in zit. De Gentechvrije Burgers gingen al 5 keer naar de NVWA om te klagen. Zie meer hier. Wij raden u aan het zelfde te doen als u zo'n product vindt.

  C 1000, ongelabeld en Jamin: hier staat niet op het Nederlandse label dat er gentech in zit.

  Kunstmatig of natuurlijk aroma

  Allereerst is er kunstmatig aroma en natuurlijk aroma. Als er alleen 'aroma' op de verpakking van het product staat, gaat het om een stof die in de natuur niet voorkomt en die via een chemisch proces (vaak gentech) gemaakt is. Wanneer er natuurlijk aardbeienaroma op de verpakking staat, dán moet het aroma voor ten minste 95 procent uit aardbei bestaan. Enkel de term 'natuurlijk aroma' zegt dus evenmin iets over waar de smaak precies vandaan komt, behalve dat de oorsprong niet kunstmatig is. Meer> .

  Lees het etiket

  (declaratielijst) en vermijdt ingrediŽnten op soja-basis, mais-basis, koolzaad-basis en katoen-basis (olie). (zie gentech vrije producten)
  Indien er sprake is van genetische manipulatie kan dit als volgt zijn aangegeven: "geproduceerd met genetisch gemodificeerde soja" of "Geproduceerd met genetisch gemodificeerde maÔs". Op oude etiketten kan nog staan: "Geproduceerd met behulp van moderne biotechnologie."

  Dit zijn de nieuwe EU regels betreffende gentech (Directive 2001/18/EC)
  die 18 april 2004 in werking zijn getreden.
  Maar deze gelden nog steeds niet voor vlees en verdere producten van dieren, die gentechvoer kregen en voor enzymen die door middel van gentech zijn geproduceerd. O.a. moest vanaf 18 april 2004 vermeld worden voor: soja-olie, mais-olie, lecithine, gemodificeerd zetmeel, glucosestroop, koolzaad-olie en katoenzaad-olie,Vit. B 12 en Riboflavine (Vitamine B2). Ook gentechproducten, zoals gentech suiker van een gentech suikerbiet, die in de EU nog niet zijn toegelaten, kunnen (per ongeluk) voor 0,9% in het voedsel aanwezig zijn, zonder dat vermeld hoeft te worden. Sinds 2000 geldt: als er "gentechvrij" (nieuwe verklaring op etiket) op een product staat, mogen er voor 0,9% gentechingrediŽnten inzitten. Ook bij biologische producten. (De biologische landbouw doen wel alles om vervuiling te verkomen). Dit geldt ook vanaf 2000: staat er niet op dat het gentech is, dan kan het er toch voor 0,9% inzitten.
  De Europese Unie had tot het jaar 2000 toe evenals de Nederlandse regering, geen geld uitgetrokken voor onderzoek naar de schadelijkheid van gentechvoedsel. Instellingskeukens en ziekenhuizen, en de horeca hebben vrijstelling van etiketteringsplicht!

 1. Koop bij de Natuursupermarkt of EKO-Markt

  Brood, melk, boter, kaas, eieren, mayonaise, ketchup, vleesvervangers, groenten en fruit, babyvoedsel, meel, vegetarische olie, sojasaus, tahoe, tofu, chocolade, ijs, vruchtensappen etc. Let op het EKO - keurmerk.
  Geef de voorkeur aan EKO - producten. En vraag er naar in de supermarkt.

   

  detail schilderij sojadroom, Miep Bos
 2. Voedingsmiddelen, die je in de EU nog gentechvrij kunt krijgen:

  • Alle aardappelen en groenten, die in de EU worden verbouwd. (Er zijn wat proefvelden met gentech aardappels..)

  • Al het fruit en onbewerkte noten uit de EU.

  • Alle granen uit de EU, behalve gentechmais (Wordt verbouwd in o.a. Spanje, in steeds grotere hoeveelheden. Er zijn daar ook veel proefvelden).

   Verbouwen van gentechmais in de EU in 2008:

   Spanje 79.269 ha, Tjechië 8.380 ha, Portugal 4.851 ha, Duitsland 3.173 ha (Nu -2009- is Bt mais in Duitsland verboden), Romenië 7.146, Polen 3.000, Slowakije 1.900 ha Frankrijk in 2007 23.000 ha in 2008 is de Bt mais verboden in Frankrijk.

   Alle zaden uit de EU. Behalve gentechkoolzaad.(Daar wordt olie uit gewonnen.)

  • Alle kruiden uit de EU. Vers en gedroogd.

  • Alle bonen en peulvruchten uit de EU. Behalve sojabonen van buiten de EU.

  • Ontkiemde zaden (b.v. sterrenkers) en zonnebloempitten (gewone zonnebloempitten zouden onlangs gepatenteerd zijn door een grote multinational) uit de EU.

  • Ontkiemde bonen uit de EU.

  • Niet gekweekte vis. (Gekweekte vis kan gentech voer krijgen).

  • Zie ook de database van Gmo-Compass, voor het laatste nieuws
  • Meestal veldproeven: van planten
  • Verder nieuws over

   voedingsmiddelen
   ingredienten en toevoegingen
   e-nummers
   enzymen
   Deze producten hoeven niet te worden geetiketteerd
  • Deze producten moeten worden geetiketteerd.
 3. Koop zo min mogelijk kant-en-klaar producten.

  Daar kunnen gentech ingrediŽnten inzitten. Een voorbeeld is opwarm-maaltijden, vis (niet de vis zelf, maar b.v. de olie waarin de vis zit, sommige zalm van buiten de EU wordt zelf ook genetisch gemanipuleerd; deze vissoort kan mogelijk worden gevoerd met gentechvoedsel), vlees, (niet het dier zelf, maar het kan gentechveevoer hebben gegeten.) Kant-en-klare toetjes, mŁsli, jam (zit vaak glucosestroop van mais in), bakolie, zoetjes (b.v. aspartaam, is ook wel met gentech geproduceerd en komt ook voor in medicijnen), afslankproducten e.d., drankjes, wijn.

 4. Bier

  (de Nederlandse bierbrouwers maken nog geen gebruik van gentech ingredienten of gentech enzymen, heeft Mr. J.H.M. Teeuwen van het Centraal Brouwerij Kantoor ons onlangs laten weten via de volgende e-mail),

  Geachte mevrouw Bos,

  " U heeft een of enkele van onze leden benaderd met de vraag of er gebruik wordt gemaakt van GGO-ingrediënten. In de betrokken brief komt u ook te spreken over bierbostel. Letterlijk geeft u aan dat " minister Veerman van LNV in een brief aan de voorzitter van de Tweede Kamer op 2 juni 2005 schrijft dat er bierbostel voor het vee wordt gebruikt als veevoer dat genetisch gemanipuleerde mais bevat". Wij willen u erop wijzen dat in de Nederlandse brouwindustrie geen gebruik wordt gemaakt van moderne biotechnologie. De brouwerijen zien er nauwlettend op toe dat de grondstoffen die zij inkopen GGO vrij zijn. Wij kunnen dan ook stellen dat voorzover binnen onze industrie mais wordt gebruikt deze aantoonbaar niet genetisch is gemodificeerd. Via inkoopspecificaties regelmatige contacten en afspraken met de leveranciers en analyses op aangeleverde partijen kunnen de brouwerijen met volstrekte zekerheid zeggen dat de geleverde grond- en hulpstoffen niet met gentechnologie zijn vervaardigd. Het is derhalve onmogelijk dat de Nederlandse bierbostel gemodificeerde mais bevat. Wij verzoeken u dan ook vanaf heden in uw correspondentie en publicaties nimmer meer een relatie te leggen tussen bierbostel en GGO-mais. Met vriendelijke groet, Mr J.H.M. Teeuwen CENTRAAL BROUWERIJ KANTOOR Herengracht 282 1016BX  AMSTERDAM."

  Wat er in het buitenland op dit gebied gebeurt, daar laat hij zich niet over uit.

  Fragment uit:"Biotechnologie en de dialoog der doven" van o.a. Prof. C.J. Zoeteman van de Cogem hoofdstuk "De jaren tachtig": blz. 62 "Heineken wil volgens Houwink niet openlijk laten blijken dat ze geïntresseerd zijn uit angst voor beschadiging van het imagovan hun merk. Rörsch weet echter voor de periode 1986 - 1990 bij Heineken 20 miljoen dollar los te peuteren om door TNO te laten onderzoeken of het mogelijk is genetisch gemodificeerde brouwersgerst te verbouwen dat betere eigenschappen heeft."

  Er bestaat ook EKO bier en - wijn. Gewone vruchtensappen worden helder gemaakt (geklaard) met gentech-enzymen.

 5. Zelfbereide maaltijden en zelf gebakken brood

  zijn gezonder en goedkoper dan kant-en-klaar producten.
  Andere voorbeelden: ghi (geklaarde boter, kan erg hete temperaturen aan en is gezond, omdat de boter gezuiverd is, in India wordt het al eeuwen gebruikt), kaas, panir, vleesvervangers (vegaburgers) cake, koekjes, taart. Ruil onderling.

 6. Vermijd "Fastfood" restaurants

  foto Bramen, fotograaf Miep Bos

  Bramen gezond vers fruit.

  Gedroogd fruit. Veel gedroogd fruit, zoals dadels, krenten, rozijnen, hebben een laagje gentech soja-olie. Dus ook de rozijnen in de müsli etc. Koop EKO-gedroogd fruit en -müsli.
 7. Bakkerijproducten.


  Als je iets bij de bakker koopt, b.v. brood, vermijd dan brood met brood- of meelverbeteraar. Dit kan een mengsel zijn van gentech-enzymen en -additieven.

 8. Vermijd margarine.


  Geef de voorkeur aan EKO boter en ghi gemaakt van EKO-boter.

 9. Boter, kaas en eieren en vlees


  van dieren die gentech-ingrediŽnten in hun veevoer hebben gekregen zullen niet ge-etikeerd worden als zodanig. Koop EKO-zuivel. Cheddarkaas bevat gentech-chymosine.(Tegenwoordig ook uit Amerika). Gentech chymosine mag nu in Nederland ook gebruikt worden. Alle zuivelbereiders die ik het vroeg, willen het echter niet gebruiken.

 10. Chocolade


  kan gentech-lecithine bevatten en gentechplantaardige olie en -wei.
  Lecithine is meestal soja lecithine (E322). (Ook wel van eieren.)


 11. Vitamines
  Kijk uit met Riboflavine (Vitamine B2) die van gentech-organismen is gemaakt en goedgekeurd is in Groot-Brittannië. Deze vitamine wordt ook in Nederland met behulp van gentech verkregen.
  Ook in Reformhuisthee kun je toegevoegde vitamines vinden. Als er Reform op een product staat, wil het nog niet zeggen, dat het gentechvrij is. Ook in Corn Flakes vind je toegevoegde vitamines alsmede in veel drankjes en sportdranken. Vitamines worden aan steeds meer producten toegevoegd, maar zijn niet alle van gentech oorsprong.
  foto OostIndische Kers, fotograaf Miep Bos

 12. Voedselsupplementen, vitamines en medicijnen:


  vraag bij de producent na of er zich gentech- ingrediŽnten in bevinden. Antibiotica worden ook wel geproduceerd met gentech bacteriŽn.
  Een gentech ingrediŽnt van een Japans voedselsuplement, genaamd L-tryptofaan, doodde tot nu toe 80 mensen en maakte meer dan 1500 voor altijd invalide. Veel medicijnen van de normale apotheek zijn mogelijk geproduceerd met behulp van gentech. Bij twijfel producent bellen.
  Diabetische mensen (suikerziekte) krijgen nu gentech-insuline.Een aantal mensen willen echter de oude insuline liever gebruiken. Er zijn Zwitserse onderzoeken naar gentech- insuline, waarvan de conclusie voor die gentech-insuline echt ongunstig is. Bepaalde patienten voelen hun hypo niet aankomen. Zie hier de case van een 63 jarige vrouw, die allergisch is voor humane insuline (gentech).
 13. Is het werkelijk gentech vrij?


  Vraag naar een schriftelijke verklaring van de producent betreffende gentech-ingrediŽnten of afgeleiden daarvan in hun producten en er is geen gebruik gemaakt van gentech-enzymen?

 14. Suiker

Eén getechsuikerbietensoort is in 2007 toegelaten voor voedsel en veevoer onder het kenmerk H 7-1.

Suikervervangers


Suikervervangers zoals "zoetjes" kunnen ook gefabriceerd zijn met behulp van gentech en ook normale witte suiker is gefabriceerd met behulp van deze techniek.
Aspartaam is een zoetstof die met behulp van gentech kan worden geproduceerd. Aspartaam op zich is vaak aangewezen als ziekteverwekkend. Meer info klik hier . (Engels) Nog meer info over de gevaren van aspartaam in het algemeen, klik hier. (Nederlands)
Aspartaam kankerverwekkend.

Italiaans onderzoek van de European Ramazinnini Foundation of Oncology and Environment Sciences met ratten laat zien dat suikervervanger aspartaam kankerverwekkend is. Volgens het Internationaal agentschap voor kankeronderzoek van de Wereldgezondheidsorganisatie zijn de resultaten van dergelijke onderzoeken sterk voorspellend voor het risico op kanker bij mensen.Thans wordt aspartaam gebruikt in meer dan zesduizend producten, waaronder de light-varianten van frisdrank. De significante toename van lymfomen en vormen van leukemie werden onder meer gezien bij een dosis van 20 milligram per kilo lichaamsgewicht. Een dergelijke dosis is lager dan de dosis die met de huidige regelgeving voor mensen is toegestaan (40 tot 50 milligram per kilo lichaamsgewicht).
      Het Nederlandse blad voor voeding en supplementen Ortho (nummer 4, 2005) komt ook met een ander opmerkelijk resultaat van het onderzoek: de ratten gingen weliswaar minder eten naarmate ze meer aspartaam kregen toegediend, maar dit resulteerde niet in een verschil in lichaamsgewicht tussen de ratten met en zonder aspartaam. De onderzoekers concluderen dat er dringend moet worden onderzocht of de regelgeving ten aanzien van aspartaam moet worden bijgesteld om de gezondheid te beschermen, met name die van kinderen. Bron: Ode.

 1. Honing.


  Als er op een pot honing "Buitenlandse bijenhoning" staat, vermijd die dan, omdat Canadese honing besmet is met gentech. Duitse honing is ook al besmet en een imker met dat soort honing moest die vernietigen van de rechter. Verder moest de imker zelf zijn bijenkasten verplaatsen naar een gebied waar geen gentech wordt verbouwd.Geef de voorkeur aan Maharishi Honey, onderzocht, komt het beste uit de test. Dez bijen zijn gezond en leveren honing zonder gentech en herbicide besmetting. Nederlandse honing wordt nauwelijks onderzocht op gentech.Bijen verdwijnen of gaan massaal dood. Steeds meer wijst men naar de gentechvoeding die de bijen krijgen, als oorzaak, evenals mobiele telefoons.


  foto Kool, fotograaf Miep Bos

  Proefvelden. Tegenwoordig worden er weer agrarische producten, zoals en fabrieksaardappelen, die genetisch gemanipuleerd zijn, op Nederlandse proefvelden uitgeprobeerd. Ondanks ons protest tegen gentechmaisproefvelden in Venray, Haaksbergen en Dussen, zijn de proeven in Venray doorgegaan.

  Zie om een legaal protest in te dienen tegen introductie in het milieu en markttoelating in de hele EU. Let ook op de publieke consultaties bij de EU waar je je mening kunt geven over (hernieuwde)toelatingen van gentech gewassen. Je moet wel regelmatig kijken.

  Nieuw:

  Maar dit wordt nu tegengewerkt door een nieuwe wet, die niet-direct belanghebbenden verbiedt langer een protest in te dienen. Proefvelden in Nederland kunnen niet langer tegengehouden worden door de Nederlandse burger. Zie mijn open brief aan minster Cramer. Dit komt door het schrappen van Actio Popularis: het recht om te procederen van het volk.


 2. Vermijd geÔmporteerde producten uit Amerika en Canada.


  Omdat deze landen al veel meer gentechproducten hebben. Zoals: sojaolie, sojaproducten, mais, olie mais producten, raapzaadolie, katoenzaadolie, katoenzaad (ook voor diervoer), melk en melkproducten, vlees, aardappelen (ook in AustraliŽ), tabak, papaja, tomaten, kalebas (squash), suikerbiet, rijst. Voor een vollediger overzicht klik hier en hier. Ook sommige katoen uit China is al gentech.

 3. Katoenen Kleding.


  Gewone katoenen kleding is al van katoen gemaakt dat zwaar bespoten wordt met o.a. herbiciden en nu heeft de EU gentech katoen (Bt Cotton, katoen met een ingebouwd bestrijdingsmiddel tegen de Amerikaanse bollwormplaag, naam "Bollgard") goedgekeurd, zodat het op de Europese markt gebracht kan worden, en nu, kunnen verbandmiddelen, tampons, maandverband, incontinentie materiaal, luiers, watten, papieren zakdoekjes, kleding,huishoudtexiel, schildersdoek voor kunstschilders etc. hiervan worden gemaakt. Ook verwerkt men katoenzaad en katoenzaadolie in voedingsmiddelen en veevoer. De eurobiljetten bevatten ook gentech katoen, maar waarschijnlijk minder dan 0,9%, zodat het niet op het etiket vermeld hoeft te worden. Maar daar is geen onderzoek naar gedaan.In India plegen gentechkatoenboeren massaal zelfmoord. Lees wat men er in India van vindt. Je kunt als alternatief biologische katoenen kleding kopen, gemaakt van katoen dat niet bespoten is.Ik heb nog geen enkel etiket gezien waar opstaat dat iets van gentechkatoen is gemaakt. Misschien gebeurt dit gewoon niet.

 4. Gentech katoenen bankbiljetten, antwoord van de Nederlandsche Bank.


  Geachte mevrouw Bos,

  Bedankt voor uw vraag over katoen in eurobankbiljetten. Ten eerste mijn
  excuses dat wij uw vraag niet binnen de door u gewenste termijn hebben
  kunnen beantwoorden. De Nederlandsche Bank (DNB) heeft de mogelijke
  aanwezigheid van genetisch gemodificeerd (GM) katoen al eerder onderzocht
  rondom de introductie van de euro. De conclusie daarvan is dat
  aanwezigheid
  van GM katoen in eurobankbiljetten niet aantoonbaar is.

  Eurobankbiljetten bevatten geen "gewoon" katoen, maar een bijproduct van
  katoen, de zogenaamde "kammelingen". Spinnerijen kopen katoen over de hele
  wereld in en spinnen dit voor de kledingindustrie. Het bijproduct /
  restproduct (de kammelingen) wordt vaak via tussenpartijen verkocht aan
  papierfabrieken die papier voor eurobiljetten maken. De papierfabrieken
  kunnen wel tien verschillende leveranciers van kammelingen gebruiken. Dit
  zorgt ervoor dat de herkomst van katoen in eurobiljetten vrijwel niet kan
  worden achterhaald. Bovendien is het zo dat de grondstoffen diverse
  agressieve chemische en fysische behandelingen ondergaan tijdens het
  productieproces van bankbiljettenpapier, waardoor de proteïne wordt
  vernietigd die te maken kan hebben met GM.

  Om die reden bevat het papier van eurobankbiljetten geen opspeurbaar GM
  katoen.

  Ik vertrouw er op u hiermee van dienst te zijn. Mocht u nog vragen hebben,
  aarzelt u dan niet mij een e-mail te sturen of te bellen.
  Met vriendelijke groet,

  S.S.

  ---------------------------------------------------------
  De Nederlandsche Bank NV

 5. Vakantie in de USA of Canada.


  Dit betekent vrijwel zeker het geregeld consumeren van gentechvoedsel. In Amerikaanse kaas zit gentech-chymosine.
  De meeste hotels restaurants en thema -parken verkopen gentechvoedsel, Disneyland niet uitgezonderd. Kook zelf en vermijd kant-en-klare voeding. Ook vliegtuigmaaltijden, snacks, snoep en koolzuurhoudende dranken kunnen gentech ingrediŽnten en afgeleiden daarvan bevatten zoals aspartaam. Schrijf aan de KLM, Martin Air etc. en uit uw bezorgdheid.

 6. Waspoeder.


  kan gentech-enzymen bevatten. Koop EKO-waspoeder. De allergieŽn nemen hand over hand toe. Ook door bijvoorbeeld genetisch gemanipuleerde enzymen in ons waspoeder.

  Nieuwe Technieken:

  Staatssecretaris EZ, Martijn van Dam:
  "Nieuwe gentechnieken vallen onder Europese ggo-richtlijnen"

  CRISPR-Cas

  COGEM;30.10.2014 | Signalering en advies CRISPR-Cas; revolutie uit het lab (CGM/141030-01)

  Fragment: In de afgelopen jaren zijn grote vorderingen gemaakt met technieken waarmee gerichte veranderingen in het genoom kunnen worden aangebracht. Eén van de meest veel¬belovende technieken is CRISPR-Cas. Dit genome editing systeem vindt in zeer korte tijd grootschalige toepassing in alle onderzoeksvelden van de levens-wetenschappen. Met behulp van CRISPR-Cas kunnen gerichte veranderingen zoals mutaties, deleties en zowel kleine als grote inserties (transgenen) in het genoom worden aangebracht. http://www.cogem.net/index.cfm/nl/publicaties/publicatie/signalering-en-advies-crispr-cas-revolutie-uit-het-lab

  Meer over deze techniek kun je hier lezen: https://www.deingenieur.nl/artikel/onzekere-wet-genbewerking-remt-ontwikkeling-nuttige-planten

  Gene drives

  Gene drives zijn genetische eigenschappen die zodanig in het DNA van een organisme zijn ingebouwd dat ze aan alle nakomelingen worden doorgegeven, in plaats van aan een deel. Dit werkt ook door in de volgende generaties. Meer: http://www.rivm.nl/Documenten_en_publicaties/Wetenschappelijk/Rapporten/2016/januari/Gene_drives_Beleidssignalering

  De verandering in de gewassen met CRISPR-Cas kunnen echter niet teruggevonden worden in het DNA. Labeling is zeker nodig willen we nog kunnen weten wat we eten. Het zou beter zijn om deze technieken niet toe te passen. We zitten er als consumenten niet op te wachten.


  Zie ook:
 7. Er is iets aan de hand met het EKO-keurmerk. Fragment: De Raad van Advies, waar boeren, consumenten, ngo’s in zaten, waren degenen die de controle en de criteria vaststelde van de producten met het EKO keurmerk. Deze publieke ruimte, de natuurlijke bescherming van de criteria van EKO, is op 2 januari 2002, dankzij subsidie en het spreekwoord ‘wiens brood men eet diens woord men spreekt’ geruisloos afgeschaft en in handen gekomen van Koninklijke multinationals.
 8. Over producten zoals vitamines, die gentech kunnen bevatten als "hulpmiddel", omdat het niet op het etiket hoeft te staan.

De website van Joke Ladan, voortgezet door haar kinderen over o.a. E-nummers en gentech.

Vrouwenpagina.

Genetic ID,
Amerikaanse firma die GMO's in voedsel test, zelfs maÔs olie!

Skal

 

disclaimer