Gentechvrij, Wie is verantwoordelijk voor handhaving van wetten en regels mbt etikettering levensmiddelen? ***** LET OP, Deze site wordt volledig vernieuwd zie www.gentechvrij.nl/ *****

 

Mijn andere website:

Contact:

email: info@gentechvrij.nl


 

Inleiding:

Het was ons niet duidelijk wie nu voor de handhaving van de wetten en regels met betrekking etiketering verantwoordelijk is. Daar het in het C1000 Dossier vooral gaat om misleiding van de consument, zou de handhaving wel eens bij de Autoriteit Consument en Markt (ACM) kunnen liggen. En niet bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA)

Daarom hebben we allereerst de vraag aan de Autoriteit Consument en Markt (ACM) voorgelegd.

Antwoord Consuwijzer:


24-11-2014

Consuwijzer

Praktisch advies van de overheid over uw rechten als consument

Geachte heer Bos,

Hartelijk dank voor uw e-mail van 20 november 2014. Uw vraag of klacht valt buiten het werkgebied van ConsuWijzer. Wij kunnen u helaas geen goed advies geven over dit onderwerp.

U kunt uw vraag of klacht voorleggen aan de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Hieronder leest u meer informatie over deze organisatie. Ook vertellen we hoe u zelf contact op kunt nemen met de NVWA.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) houdt de veiligheid van ons voedsel in de gaten. En de veiligheid van consumentenproducten. In Nederland zijn er wetten en regels voor de voedselveiligheid. Dit geldt ook voor consumentenproducten. In de wet staat dat consumentenproducten veilig moeten zijn.

NVWA controleert of bedrijven en instellingen die zich bezig houden met eten en consumentenproducten aan deze wetten en regels houden. Dit geldt voor alle bedrijven: van importeur, producent tot verkoper.

De NVWA houdt ook de veiligheid van diervoeding in de gaten. Als diervoeding onveilig is heeft dit invloed op ons eten. Het kan namelijk via het dier in ons voedsel terechtkomen.

 

De NVWA heeft de volgende taken:

  • bewaakt de veiligheid van voedsel én consumentenproducten
  • bewaakt de gezondheid van dieren en planten
  • houdt het dierenwelzijn in de gaten ·
  • handhaaft de natuurwetgeving

 

Met welke vragen kunt u bij de NVWA terecht?

U kunt terecht bij de NVWA met vragen over bijvoorbeeld:

  • veiligheid en hygiëne van voeding in alle sectoren
  • de veiligheid van gebruiksartikelen, zoals bijvoorbeeld gereedschappen, speelgoed of huishoudelijke apparaten
  • rookoverlast in de horeca of op uw werkplek
  • verkoop van alcohol aan minderjarigen
  • veiligheid van voeding voor dieren

Contactgegevens

Telefoon 0900 - 03 88. Dit nummer is het algemene nummer voor klantcontacten. Dit kan door burgers gebruikt worden maar ook door bedrijven om bijvoorbeeld een melding door te geven.

 

Wilt u liever mailen?

Dan kunt u het emailadres gebruiken: info@nvwa.nl

 

Websiteadres: www.nvwa.nl

Op de website kunt u ook de horeca inspectiekaart downloaden. Dat is een app. Zo kunt u controleren of de lunchroom van uw keuze veilig omgaat met voedsel. En of de hygiëne en ongediertepreventie in orde is.

Vragen ?
Hebt u nog vragen over uw rechten als consument? En valt uw vraag binnen het werkveld van ConsuWijzer? Belt u dan gerust met ConsuWijzer. Het telefoonnummer is 088-0707070. Als u belt, vragen we naar uw contactnummer. Dat nummer is 100413319. Op www.consuwijzer.nl staat meer informatie over uw rechten als consument. Op de website staan ook handige voorbeeldbrieven.

Met vriendelijke groet,

ConsuWijzer
(T) 088 - 070 70 70
www.consuwijzer.nl


Naar aanleiding van dit advies hebben we ons gericht naar de NVWA.

Verzoek aan de NVWA om bij C1000 (Jumbo) over te gaan tot handhaving van etiketteringsregels>

C1000 (Jumbo) GGO dossier>

 

 

disclaimer