Gluten

== Titel ==

Gluten

== Omschrijving ==

Aantekeningen uit het archief TSS mbt Gluten, 1998-03-11

== Auteur(s) ==
* Eijsten, Lily
* Meulen van der, J (Han)

== Volledige tekst ==

GLUTEN,
* de naam voor het zuivere eiwit en
* de naam voor een afvalprodukt.

Gluten zijn een eiwitfractie uit het zaad van GRAMINEEN en boekweit (Fagopyrum), de eiwitten van het endosperm.

De KIEM bevat hoogwaardig eiwit.

De aminozuursamenstelling van gluten is niet optimaal. Als bouwsteen en bron voor de eiwitsynthese van melk, vlees en ei is er daarom MER van nodig dan van hoogwaardige eiwitbronnen, zoals soja en aardappelen.
(eiwitten bevatten een 30—tal aminozuren, 18 daarvan zijn essentieel d.w.z. deze moeten in voldoende mate in het door dieren te consumeren eiwit zitten).

De glutenfractie van een opgewerkt gramineeënzaad bevat naast het eiwit (de eigenlijke gluten) ook vezels, cellulose.

Het is niet goed mogelijk om vee ALLEEN MAAR slobber, vloeibaar voedsel zonder vezels, te voeren, daar kunnen ze niet tegen. (mensen ook niet!).
Voorbeelden: Vinasse, melasse zijn vezelvrij.

* Gramineeën: Mais (Zea), Tarwe (Triticum), Rogge, Haver (Avena), Gerst (Hordeum), Rijst(Oryza).
* Aminozuren: Methionine, Cysteïne, Alanine, Glycine, Glutamine, Phenylalanine, Tyrosine, Tryptofan, Histidine, Lycine, Proline, enz.

== Zie ook ==

== Externe links ==
Gluten – Wikipedia 


Archief TSS:  Bezwaarschriften en commentaren van Lily Eijsten.