Producten uit de USA die in Jumbo/C1000 verkocht worden/werden niet juist gelabeld

Vanaf 2014 deden de Gentechvrije Burgers onderzoek naar Amerikaanse producten die toen in onze buurtsuper (toen nog C1000 en al overgenomen door Jumbo) in het schap kwamen te liggen. Ze bleken een verkeerd of helemaal geen Nederlands etiket te hebben volgens de voorschriften van de EU. Ook op de website van de Jumbo werd dit niet vermeld. Dit was het geval met meerdere supermarkten (o.a. AH en Jamin). We schreven een aantal emails naar de NVWA, die succesvol bleken want wij kregen na controles gelijk. Helaas zijn er nog steeds (in 2019) Amerikaanse producten in de supermarkten die geen verplicht Nederlands label hebben waarop staat dat er genetisch gemanipuleerde ingrediënten in zitten. Maar het zijn er wel veel minder dan in 2014. Het betreft vrijwel altijd producten die via parallelle (“grijze”) import zijn verkregen. (Dus niet via de officiële kanalen van de firma´s zelf.)

Pop Tarts foutief gelabeld bij Jumbo 20-04-2019.
Pop -Tarts foutief gelabeld bij Jumbo 20-04-2019.
Gummy-Krabby foutief gelabeld bij Jumbo 20-04-2019.
Gummy-Krabby foutief gelabeld bij Jumbo 20-04-2019.

We vroegen de Amerikaanse fabrikant of er gentech in zit via de Facebook chat en zij antwoordden “Yes”.

Facebook chat van 25-04-2019

Inleiding:
Jumbo zette na de eerste klacht van ons bij de NVWA (na eerst eindeloos eenzijdig gecommuniceerd te hebben met dit bedrijf, ze beantwoordde geen enkele vraag ook geen aangetekende brief) op al haar producten uit het Amerikaanse assortiment standaard de waarschuwing “Amerikaanse producten kunnen genetisch gemodificeerde grondstoffen bevatten”. Deze tekst plaatste Jumbo ook op de “GMO Free” producten.
Voor de consument was het zo niet meer te bepalen of een product nu wel of niet genetisch gemodificeerde organismen (GGO/GMO) bevatte. De keuzevrijheid van de consument en het recht om te weten wat hij eet werden hierdoor beperkt.
Op de producten die daadwerkelijk genetisch gemodificeerde/gemanipuleerde organismen bevatten, ontbraken de wettelijk voorgeschreven teksten.
We vermoedden dat Jumbo niet eens meer controleerde of betreffend GGO wel toegelaten was in de EU.
Jumbo overtrad hiermee de Nederlandse wet en regelgeving met betrekking tot de verplichte GGO etikettering.
De Gentechvrije Burgers hebben dan ook de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit meerdere malen gevraagd in te grijpen bij Jumbo. Meer (archief 1), archief 2, (AH) archief 3 ( AH en Jumbo).

Opsomming genetisch gemanipuleerde producten bij Jumbo (datum 15-6-2015).

Alleen al in 2015 heeft de Nederlands Voedsel- en Warenautoriteit al 5 keer op ons verzoek passende maatregelen genomen tegen supermarktketens zoals Jumbo, Jamin en Albert Heijn wegens het niet voldoen aan de etiketteringsplicht. Het betrof totaal meer dan 75 producten.

Cartoon Miep Bos, 2015.

Zie verder archief 2 over deze zaak. Earth Matters besteedde in 2016 er een pagina aan, die intussen meer dan 10.000 keer bekeken is.

Jumbo Roodkapje Betty Crocker Cartoon Miep Bos, 2015.