Gentechvrije Exposities: Vlissingen

 Fragment uit logo gentechvrije exposities1e Gentechvrije Expositie, Vlissingen

De expositie in Vlissingen was verspreid over maar liefst 4 locaties:

  • Arsenaal Theater, waar de opening plaats vond
  • Kunsteanaarscafe SOIF
  • Bibliotheek Spui
  • Bioscoop Cine City
Alexander de Roo verklaart Vlissingen Gentechvrij
Alexander de Roo verklaart Vlissingen Gentechvrij

De opening in Vlissingen op 2 februari 2003, werd verricht door Alexander de Roo , Europarlementariër voor Groen Links.

Vlissingen werd symbolisch door hem “Gentechvrij” verklaard. Ondanks het noodweer (wegen afgesloten door sneeuwval) waren er toch nog relatief veel mensen gekomen.

 

 

Schilderij -Vlissingen Gentechvri- j (Ineke van Leeuwen)
Schilderij “Vlissingen Gentechvrij” (Ineke van Leeuwen)

Interviews vonden plaats bij Omroep Zeeland (via mobiele telefoon in de file en in de studio op 31 januari) en bij de PZC, resultaat 4 kolommen in de krant en een foto van een schilderij. Zie krantenknipsels

Muzikale bijdragen leverden: Wieteke van Dort ook als Tante Lien, Anita de Harde met begeleiding van Hans de Rijk en “Nada Naga” (Droomtijdklanken).

 

Aantal deelnemers van het Gentechvrij Forum
Deel van het Gentechvrije Forum

Er was  o.a. een Gentechvrij Forum, met medewerking van Margje Vlasveld, lerares Stedelijk gymnasium te Leiden, oud-directeur Alternatieve Konsumenten Bond, Alexander de Roo, Jan Storms, WATP en Robert Verlinden van Vomigen en er werd een modeshow van biologische kleding gehouden. De modeshow werd gepresenteerd door Paul Goveia van internetwinkel “Agni Biokleding”.

Waarom:

Wat is dit voor een expositie?
Een internationale expositie met een informatief karakter. De expositie wordt georganiseerd door Kunstkring Lelystad. In Vlissingen wordt de Kunstkring versterkt door kunstenares Karin Starmans.
Waarom?
Deze expositie is een idee van kunstenares Miep Bos, medewerkster Kunstkring Lelystad afd. beeldende kunst, die al sinds 1997 een serie internetsites over dit onderwerp beheert, vanwege een allergie, en wil mensen bewust maken van het feit dat zij al sinds 1996 genetisch gemanipuleerd (gentech)voedsel eten en laat zien, wat de deelnemende kunstenaars daar van denken.

Zij zetten hun gedachten hierover op hun doek of maken een object over dit onderwerp of over een milieuvriendelijk alternatief voor gentech. Het knippen en plakken van het DNA vinden zij niet verstandig. Vooral omdat soortgrenzen worden overschreden, dit komt in de natuur niet voor. Veel eminente wetenschappers waarschuwen voor de grote gevaren, die het met zich mee kan brengen. Allergieën en ziekten kunnen het gevolg zijn. Steeds meer dieren worden als proefkonijn gebruikt in een onzeker experiment, op verschillende gebieden van de moderne biotechnologie.

De schilderijen en objecten zijn gentechvrij, omdat zij daar niet van zijn gemaakt. Het hout, dat is gebruikt en het katoen zijn gentechvrij. (Omdat gentech katoen, het zogenaamde Bt katoen, naam “Bollgard” en gentech hout nog niet zijn toegelaten op de Europese markt vanwege een moratorium=tijdelijke stopzetting.) Het is een reizende expositie, de samenstelling van de kunstenaars varieert.

Wij danken de locaties voor hun gastvrijheid en de optredende artiesten en forumleden voor hun enthousiaste medewerking.


De gentechvrije exposities zijn georganiseerd door de Kunstkring Lelystad.

Een impressie van de tentoongestelde kunst: Gentechvrije expositie Kunstwerken 
De volgende gentechvrije expositie: Gentechvrije expositie Rotterdam