Me too, Avebe gentech aardappel

== Aantekening ==

ME TOO, aantekening
Archief TSS, 20-05-1999

== Auteur(s) ==

* Eijsten, Lily
* Meulen van der, J (Han)

== Me Too (volledige tekst) ==

Wat is de betekenis van de produktie van amylopectine voor AVEBE?

Zoals een beetje Verffabrikant aan zijn afnemers alle kleuren verf wil aanbieden, en zowel binnenshuis als buitenverf, autolak, bootlak en moffellak wil maken, zo wil AVEBE zijn klanten niet alleen aardappelzetmeel en daaruit gemaakte produkten, zoals
* gluconzuur – div. (o.a betonharding)
* natrium glucomaat – betonindustrie
* calcium gluconaat – pharmacy
* zinkgluconaat – voedingssupplement
aanbieden, maar ook andere zetmelen en produkten.

Aardappelzetmeel bestaat uit twee componenten:
* amylose (10%)
* amylopectine (90%)

Er bestaan planten (variëteiten) welke zuiver amylopectine leveren.

Zo verwerkte ik (red. J. van der Meulen) in 1952/53 zuiver amylopectine ”’uit mais ”’ in electrische batterijen voor lab-proeven.

Ook Avebe heeft vroeger chemisch uit aardappelzetmeel amylopectine gewonnen.

Deze zeer verliesgevende activiteit is in +/- 1980 gestaakt. Ongeveer in 1987 kreeg Avebe de beschikking over een aardappelmutant, welke zuiver amylopectine maakte.

Dit was geen fabrieksaardappel.

Het zou mogelijk geweest zijn om deze (recessieve) eigenschap in een fabrieksaardappel te krijgen door klassieke veredeling. Aangezien de aardappel een tetraploïd is moet dit gemuteerde gen dus 4x aanwezig zijn. Geschatte veredelingsduur was 10 jaar werken.

Abusievelijk meende men toen dat genetische manipulatie (het inbrengen van een antisensegen met de hele rimram van merkergenen) sneller zou zijn. We leven nu 12 jaar later en er is geen goed resultaat.

Ook geloofde men, dat gentech een betere waarborg zou zijn voor de exclusiviteit van de aardappel (patentering op leven!).

De Zweedse aardappelmeelgigant Amylogen bewandelde ook de weg van gentechnologie. Er loopt een marktaanvrage van hen (Me Too – Ikke Ook).

Dat Avebe niet BEIDE WEGEN (klassieke veredeling en gentech) tegelijk bewandelde – hetgeen bij een ”’belangrijke”’ toepassing en doel toch wel gebruikelijk is, komt waarschijnlijk door:
* – Men verwacht van amylopectine geen winst (door de concurrentie met natuurlijk amylopectine);
* – Men zag het gentech-projekt meer als een show-business – Me Too – voor het aantrekken van klanten voor hun andere produkten.

CONCLUSIE

Laat Avebe die gentech-aardappel zo spoedig mogelijk begraven, en alsnog klassiek veredelen, en laat hen geen stampij meer maken.

Waarom kan die mutant, misschien met een geringere opbrengst, niet gewoon zelf worden ingezet?

L. Eijsten en J. van der Meulen.

Noot redactie: Amylogen is inmiddels overgenomen door BASF Plant Science


== Zie ook ==

== Externe links ==
* [http://eur-lex.europa.eu/Notice.do?mode=dbl&lang=nl&ihmlang=nl&lng1=nl,de&lng2=bg,cs,da,de,el,en,es,et,fi,fr,hu,it,lt,lv,mt,nl,pl,pt,ro,sk,sl,sv,&val=450432:cs&page= Amylogen, amylopectine aardappel]


Archief TSS:  Bezwaarschriften en commentaren van Lily Eijsten