TTIP tast gezondheid EU aan.

Ingezonden artikel van Noëlle Geubbels (arts-onderzoeker) in de de Volkskrant van 24-4-2015 met als titel:  TTIP tast gezondheid EU aan.

Zij geeft aan dat Amerikaanse supermarkten vol met ongezonde producten liggen. En dat afschaffing van de huidige tarifaire belemmeringen (er gelden nu nog hoge invoerrechten voor ongezonde producten) de EU een interessante markt kan worden voor deze ongezonde producten. (volledig artikel >)

Haar opmerking in dit artikel over gentech: “Deze producten zijn verboden onder de huidige EU-regelgeving” is niet juist. We hebben haar hiervan op de hoogte gesteld.

En een ingezonden brief van ons is in de Volkskrant (25-4-2015) geplaatst.

Reactie op artikel Noëlle Geubbels “TTIP tast gezondheid EU aan”

In haar ingezonden stuk in de rubriek Opinie en Debat van de Volkskrant maakt ze de fout door te stellen dat Amerikaans Frankesteinvoedsel en gentech verboden zijn onder de huidige EU-regelgeving. Dit is onjuist. Diverse GGO’s zijn tot de markt toegelaten. En de supermarkten liggen er vol mee.
Helaas ook nog eens niet als gentech gelabeld en dat laatste is tegen de Wet. (zie onze strijd tegen Jumbo/C1000). Ze maakt dezelfde fout als minister Ploumen. Misschien bedoelde ze gentech gewassen (teelttoelating) en niet producten (markttoelating). We hebben Noëlle Geubbels ingelicht. En een ingezonden brief naar de Volkskrant gestuurd..

Dit doet verder natuurlijk niets af aan de rest van haar ingezonden stuk waar ze aangeeft dat door afschaffing van tarifaire belemmeringen voor de meest ongezonde producten de markt er mee overspoeld wordt en een toename van obesitas kan veroorzaken.

P.M.: Ze geeft als voorbeeld cacao, dit is een niet gelukkig gekozen voorbeeld. De chocolade consumptie in Nederland is ongeveer even gelijk als die in de VS. De chocolade consumptie in de hele EU is waarschijnlijk zelfs groter dan die van de VS.

Ingezonden brief aan de Volkskrant:

Een muur van gentech producten bij Jumbo
Een muur van gentech producten bij Jumbo/C1000. Tegen alle voorschriften in niet als GMO gelabeld. (dec. 2014)

Noëlle Geubbels schrijft “TTIP tast gezondheid EU aan” (O&D, 24 april). Zij  schrijft dat onder meer Amerikaans Frankesteinvoedsel en gentech verboden zijn onder de huidige EU- regelgeving. Dit is niet juist.

Steeds meer supermarkten, snoepwinkels, onlinewinkels en groothandels verkopen American Candy, bakproducten, sausen, dressings, frisdrank en kant-en-klaar producten met gentechorganismen. En dat al vanaf 2007. En zijn daar nog trots op ook. Bovendien waren veel van deze producten tot voor kort niet als zodanig gelabeld, dat is wel verplicht. Bij het bezoek aan een supermarkt in Wasenaar kwam een muur van Amerikaanse gentechproducten op ons af. Meer dan 70 procent van de producten die in Amerikaanse supermarkten worden verkocht zijn gentechproducten. En ze worden niet gelabeld.

Het merendeel van de Amerikanen is daar echter wel voor. Vermont is de eerste staat die verplichte GMO-labeling instelt vanaf 1 juli 2016. Dit ondanks protesten en tegenwerking (onder meer een proces tegen de nieuwe gmo etiketteringswet) van de grote multinationals.

Miep Bos, Lelystad

Geplaatst in de Volkskrant, 25-04-2015

Frankensteinvoedsel Mag. Ingezonden brief van Miep Bos, geplaatst in de Volkkrant, 24-04-2015
VK 25-04-2015, Frankensteinvoedsel Mag. Ingezonden brief van Miep Bos in de Volkskrant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.