Demonstratie tegen Gentech bij conferentie The Science and the Impact”.

Demonstratie tegen Gentech, 20 januari 2000, Haags Congresgebouw, Den Haag.

Op 20 en 21 januari 2000 was er in het Haagse Congresgebouw een conferentie over biotechnologie, georganiseerd door de Amerikaanse ambassade te Den Haag.
De titel van deze conferentie was “The Science and the Impact”.

Er waren eerder artikelen geplaatst in de Telegraaf en NRC Handelsblad, waarin de Amerikaanse ambassadeur mevr. Schneider (gepromoveerd op Rembrandt!) een warm betoog hield ten gunste van de Amerikaanse biotechnologie, waarvan wordt beweerd dat het het wereldvoedselprobleem zou kunnen oplossen.

Samen met vertegenwoordigers van de Natuurwetpartij, Nederlands Platform Gentechnologie en Stichting Natuurwetmoeders heb ik hier tegen geprotesteerd

Miep Bos onder spandoek.
(Foto Wieteke van Dort)

Een kort verslag:

Demonstratie Den Haag, 20-01-2000, Vertegemwoordigers Natuur Wet Partij
Vertegenwoordigers Natuurwetpartij onder spandoek (Foto Miep Bos)
Den Haag, Congresgebouw, 20 januari 2000

‘s Ochtends vroeg vertrokken we, Theo Tromp, Dolfien Wats en ik, uit donker Lelystad, met Theo’s auto (een huishoudtrapje in de open kofferbak). Zeven uur precies bond Theo het eerste spandoek van de Natuurwetpartij aan een vlaggenmast. Totaal zijn het vijf spandoeken geworden.

Niet lang daarna kwamen er twee politie auto’s langs. Ze stopten en de agenten kwamen naar ons toe en gaven ons een hand, terwijl ze zeiden: “Wel een vreedzame demonstratie he?”, waarop we natuurlijk antwoordden dat wij altijd vreedzaam zijn. Ze bleven de hele ochtend in de buurt.

Tegen achten kwamen actievoerders van het Nederlands Platform Gentechnologie, jonge mensen, zeer ludiek, in een busje aanrijden.

Ze verkleedden zich als rare kippen en apen met in hun handen vreemde bananen en een appel met een mensenoor eraan. Ook werd er geluidsapparatuur neergezet, en even later hoorden we harde geluiden van een vreemd knorrende maag. Ze hadden spandoeken bij zich met de tekst: Big Business, Bad Science wat ze later ook scandeerden.

Vertegenwoordigers Nederlands Platform Gentechnologie, Demonstratie Congresgebouw, Den Haag, 20-01-2000,
Vertegenwoordigers Nederlands Platform Gentechnologie
Demonstratie Congresgebouw, Den Haag, 20-01-2000,
(Foto Miep Bos)

Er arriveerden ook leden van de Natuurwetpartij uit Den Haag en omstreken met de rest van de spandoeken. De eerste congresgangers stapten uit. Een aantal leden van de Natuurwetpartij deelden persberichten uit. Theo Tromp werd door de Vara voor het programma “Vroege Vogels” geinterviewd.

Ook Wieteke van Dort kwam, zij werd uitvoerig geïnterviewd door Radio 1, Radio West en TV West. De pers was best in groten getale komen opdagen. Er waren vooral veel fotografen.

Interview Wieteke van Dort bij demonstratie tegen gentech, Congresgebouw, Den Haag, 20-01-2000
Interview Wieteke van Dort
Demonstratie Congresgebouw, Den Haag, 20-01-2000,
(Foto Miep Bos)

Tegen half elf stonden alle 400 congresgangers ineens buiten onder de luifel. Bommelding (Door niemand opgeëist). Een journalist van de New York Times interviewde enkelen van ons en vroeg aan ons “Why do you hate America so much?” . Hij had er duidelijk niets van begrepen.

Demonstratie Den Haag, 20-01-2000, Bommelding
Bommelding (Foto Miep Bos)
Den Haag, Congresgebouw, 20 januari 2000

Op het congres jubelde Minister Jorritsma dat ze 100 miljoen gulden uit zou trekken voor de verdere ontwikkeling van de biotechnologie in ons land.

Mevrouw Borst, Minister van Gezondheid vond de techniek prachtig, vooral op medisch gebied, maar vond ook dat de “Angst voor biotechnologie serieus genomen moest worden” (n.b.: nu worden we afgeschilderd als een stelletje angstige neuroten!).

Minister Brinkhorst (Landbouw) hinkte op twee gedachten, roemt Monsanto, maar wil ook rekening met de consumenten houden.

Het was al met al een koude vermoeiende, maar ook zeer vruchtbare en boeiende dag.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.