Syngenta zet jarenlang illegale gg-maïs af

Chemieconcern Syngenta heeft jarenlang genetisch gemanipuleerd maïszaad afgezet waarvoor nog geen goedkeuring is. Dat meldt het wetenschappelijk tijdschrift Nature. De Europese Commissie heeft gisteren bevestigd dat minstens 100 kilo zaad in Spanje is terechtgekomen, en misschien ook in andere landen.

Het gaat om de soort Bt-10, dat net als het bekendere Bt-11 afweerstoffen aanmaakt tegen insecten als de maïswortelboorder. Bt-11 mag in de VS worden geteeld en in de EU worden ingevoerd, maar voor Bt-10 bestaat nog geen toelating. Desondanks heeft Syngenta het sinds 2000 geleverd aan Amerikaanse boeren, die er naar schatting tienduizenden hectares mee inzaaiden. Het tijdschrift Nature schrijft dat de fout is ontstaan door onregelmatigheden in het productieproces. Syngenta zou de misstap reeds eind vorig jaar aan de Amerikaanse autoriteiten hebben gemeld.

Bron: OOGST, donderdag 24 maart 2005

4 april 2005 De Haagsche Courant zegt hier over: (Fragment)

Het type gen-mais is niet ongevaarlijk. Het bevat een gen dat leidt tot resistentie tegen een antibiotica, zo heeft Syngenta donderdag in Brussel toegegeven. Het bedrijf voegt er aan toe dat het gen niet actief is. Aanvankelijk werd gezegd dat het type Bt-10 niet schadelijk was.

Zie ook New Scientist, 23-03-2005: Unapproved GM corn found in US food chain

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.