Europese commissie laat nieuwe genetisch gemanipuleerde maïs toe 

De Europese Commissie zich uitgesproken voor toelating van de omstreden nieuwe genetisch gemanipuleerde maïs ‘BT11’. De EU-lidstaten konden het eerder tot twee keer toe niet eens worden over toelating.
Het kan nog maanden duren voor het ras echt wordt toegelaten in de EU, omdat allerlei EU-comite’s van deskundigen nog een oordeel moeten vellen. Tot nu toe blijken die bij elke stemming over toelating van transgene producten hopeloos verdeeld.
Efsa heeft harde garanties gevraagd van Syngenta dat de Bt11-mais niet verontreinigd is met de Bt10-variant van hetzelfde bedrijf. Dit ras bleek al tijden in de VS op de markt te zijn, zonder dat het is toegelaten. Bovendien was het uitgevoerd naar onder meer de EU.

Bron: Milieudefensie, 19-05-2005: Europese commissie laat nieuwe genetisch gemanipuleerde maïs toe 

Zie ook Eur Lex

Voorstel voor een besluit van de Raad tot verlenging van de vergunning voor het verder in de handel brengen van producten die geheel of gedeeltelijk bestaan uit of zijn geproduceerd met de genetisch gemodificeerde mais Bt11 (SYN-BTØ11-1), tot verlening van een vergunning voor levensmiddelen en levensmiddeleningrediënten die geheel of gedeeltelijk bestaan uit veldmais Bt11 (SYN-BTØ11-1) overeenkomstig Verordening (EG) nr. 1829/2003, en tot intrekking van Beschikking 2004/657/EG van de Commissie (Alleen de tekst in de Franse taal is authentiek) (Voor de EER relevante tekst) /* COM/2010/0298 def. – NLE 2010/0156 */

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.