Varkens vetgemest met genetisch gemanipuleerde soja

TV programma Keuringsdienst van Waren:
De Keuringsdienst kocht haar varkentjes zonder veel verstand. Wat eten deze beesten? Zij hadden geen flauw idee. Granen en sojaschroot afkomstig van genetisch gemodificeerde gewassen, zo meldden de veevoederbedrijven. Pardon?

Het gebruik van ‘genetically modified organisms’ oftewel GMO’s, moet netjes op etiketten worden vermeld, dacht de Keuringsdienst. Fout. Op de ham, het kippenboutje en de speklap wordt nooit gemeld dat het beest is vetgemest met GMO’s.

Waar komt deze genetisch gemodificeerde soja dan vandaan ?
De Keuringsdienst reist af naar Argentinië en belandt pardoes tussen de soja. Miljoenen hectares worden al verbouwd en het is niet genoeg. De laatste reepjes Argentijns oerbos worden neergemaaid voor ons varkensvoer.

Keuringsdienst van waarde, 30-08-2005: Soja deel 1
Keuringsdienst van waarde, 06-09-2005: Soja deel 2

Zie ook de actie van milieudefensie: (maar zij melden niet dat het om gentech Soja gaat):  Bio-industrie, kap ermee!

Wat heeft een oer-Hollandse rookworst te maken met het Amazonewoud? Alles! Want de bio-industrie heeft niet alleen in Nederland allerlei akelige gevolgen voor dieren en het milieu. Onze veefabrieken  dragen direct bij aan de vernietiging van kostbare natuur elders op de wereld.

Voor de miljoenen kippen en varkens wordt een enorme hoeveelheid goedkoop veevoer geïmporteerd. Met name soja uit Zuid-Amerika. Voor de sojaplantages gaan in hoog tempo grote delen van het
Amazonewoud tegen de vlakte. Dat woud met zijn unieke planten en dieren komt nooit meer terug. Daarbij verdringen plantage-eigenaren de kleine boeren en maken ze gebruik van dwangarbeiders. En dat alles voor een vorm van landbouw die veel Nederlanders liever kwijt dan rijk zijn!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.