Genetisch gemodificeerde maïs heeft effect op de bodem

Bilthoven – Ecologische effecten, die toegewezen kunnen worden aan de introductie van genetisch gemodificeerd materiaal in het veld, zijn steeds onderwerp van discussie geweest. Dergelijke effecten zijn echter moeilijk te toetsen.
De genetisch gemodificeerde maïs, ook wel BT-Maïs genoemd, is genetisch veranderd door toevoeging van het gen van de voor insecten dodelijke stof Cry1Ab, afkomstig van de bacterie Bacillus thuringiensis. Deze gifstof maakt de genetisch gemodificeerde maïs resistent tegen insectenplagen.

In een experiment ,dat het RIVM onder gecontroleerde omstandigheden uitvoerde, is voor het eerst gebleken dat de aanwezigheid van stro van transgene maïs invloed heeft op het bodemleven. De bodem reageert duidelijk anders op genetisch gemodificeerde maïsstro dan op gewone maïsstro. De bacteriën groeien sneller, waarbij een groter scala aan koolhydraten wordt afgebroken. Daarnaast blijken ze actiever te worden. De reactie van bodembacteriën op het toevoegen van genetisch gemodificeerd maïsstro uit zich dus onder andere in een stijging van de fysiologische activiteit. Deze effecten zijn tijdelijk en treden alleen de eerste paar dagen op.

Bron: Blikopnieuws, 20-10-2006, www.blikopnieuws.nl/bericht/34587

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.