Rechter trekt vergunning proef gentechaardappels per direct in

Woensdag 7 maart heeft de Raad van State een uitspraak gedaan in een zaak die Greenpeace had aangespannen tegen veldproeven met gentech aardappelen van BASF. De rechter oordeelde dat het Ministerie van VROM de locaties niet geheim mag houden. Bovendien moet het Ministerie ervoor zorgen dat de gentechplanten eerst voldoende getest zijn in een veilige, gesloten omgeving – laboratoria of kassen- voordat ze op het veld mogen.

Het betreffen vergunningen voor veldproeven met aardappelplanten met onderscheidenlijk een verhoogde ziekteresistentie tegen de ziekteverwekker ‘Phytophthora infestans’ (kenmerk besluit: DGM/SAS IM 05-003), een veranderde zetmeelsamenstelling met als doel een lager amylopectinegehalte in het zetmeel (kenmerk besluit: DGM/SAS IM 05-004) en een veranderde zetmeelsamenstelling met als doel een lager amylosegehalte in het zetmeel (kenmerk besluit: DGM/SAS IM 05-005).

Het betref proefvelden met kleinschalige veldwerkzaamheden met aardappelplanten in de gemeenten Borger-Odoorn en Lingewaard

Bronnen:
Raad van State, 7-3-2007, Uitspraak 200602925/1, 200602926/1 en 200602927/1

Greenpeace, 8-3-2007, Rechter trekt vergunning proef gentechaardappels per direct in

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.