Veldproef genetisch gemanipuleerde bomen in Zeeland

Gentech Populieren met de groeten uit België

Veldproef gg-bomen op De Rusthoeve

Op de Zeeuwse proefboerderij De Rusthoeve in Colijnsplaat komt een veldproef met 120 genetisch gemodificeerde populieren. De ZLTO reageert positief.

Dit gebeurt op verzoek van het Vlaams Instituut voor Biotechnologie-VIB-. De populieren hebben een andere houtsamenstelling. Hierdoor zijn ze beter geschikt voor de productie van bio-ethanol.

Dat maakt ze interessant voor de productie van tweede generatie biobrandstoffen. Deze beperken de uitstoot van CO2 en concurreren niet met voedselproducten.

Het VIB is al een aantal jaren bezig met proeven in een kas en wil de bomen nu testen op invloeden van weer en wind. Het instituut garandeert dat de proef veilig is. Omdat de bomen al na drie jaar gerooid worden, kan er geen uitkruising met andere bomen of planten plaatsvinden. Ook afgewaaide takken vormen geen risico, omdat die zich niet laten stekken.

Het ministerie van Vrom moet de vergunning nog verlenen. De publicatie ervan wordt in januari 2009 verwacht. De ZLTO staat achter de veldproef, omdat deze bijdraagt aan duurzaamheid.

Bron: ZLTO, Nieuwe Oogst , 19 december 2008,  Veldproef gg-bomen op De Rusthoeve

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.