Monsanto’s Roundup herbicide in verband gebracht met forse gezondheidsproblemen

2 november 2011 (van Burgers voor gentechvrijvoedsel, www.gentechvrijvoedsel.nl)

Een rapport van Argentijnse medici wijst op forse gezondheidsproblemen voortvloeiend uit de toenemende productie van Roundup Ready soja in dat land. Het rapport is het resultaat van de 1e Nationale vergadering van medici in steden waar herbiciden worden gespoten, in augustus 2011 georganiseerd door de medische faculteit van de Universiteit van Cordoba. De conventie werd bezocht door 160 deelnemers uit Argentijnse provincies, alsmede van 6 Argentijnse universiteiten. Presentaties en verslagen van de deelnemers legden een verband tussen klinische waarnemingen aan een reeks aandoeningen, en de leefomstandigheden van mensen die systematisch worden blootgesteld aan het spuiten met Roundup, het herbicide dat standaard op Roundup Ready gewassen wordt toegepast. De aandoeningen omvatten vergiftiging, uitzonderlijk veel voorkomende miskramen en geboorteafwijkingen bij babies die levend worden geboren in de steden onderworpen aan Roundup-bespuitingen.

Daarnaast wordt er meer kanker geconstateerd bij kinderen en volwassenen, en ernstige ziekten zoals Henoch–Schönlein purpura, toxische leveraandoening en zenuwafwijkingen. De medici, van wie velen al meer dan 25 jaar in dezelfde gemeenschap praktiseren, constateerden dat dergelijke gezondheidsproblemen daar voorheen zeer ongebruikelijk waren en uitsluitend gerelateerd aan het systematisch gebruik van bestrijdingsmiddelen.

Het rapport bevat een groot aantal details over DNA-beschadiging, dat de resultaten bevestigt van lab-onderzoek aan glyfosaat en aan AMPA, een afbraakproduct van glyfosaat.  Daarnaast bespreekt het rapport neurologische ontwikkelingsproblemen. Het rapport kan hier worden gedownload.

Bron: http://www.biosafety-info.net

(Bron: Werkgroep “Burgers voor gentechvrijvoedsel”, Nijmegen 2-11-2011, geen website meer).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.