The Saskatchewan farmer became famous in the late 1990s after agrochemical giant Monsanto took him to court. The company had found its genetically modified canola in Schmeiser’s field, but he had never paid for the righ to grow it. Source: 14-10-2020, CBC.
Percy Schmeiser, boer bekend van zijn strijd tegen Monsanto is op 89 jarige leeftijd overleden. Hij had de ziekte van Parkinson en overleefde zijn vrouw.
Meer over Percy Schneider.
Miep Bos heeft op dinsdag 23 juni 2009 Percy en Louise Schmeiser in Den Bosch ontmoet.
Zij vroeg hem: “What is the most important thing you would like to say to our Secretary of Agriculture?” (“Wat is het belangrijkste wat u aan de minister van Landbouw zou willen zeggen?”) Percy Schmeiser, die zelf volksvertegenwoordiger is geweest zou de Nederlandse minister van Landbouw ook heel graag ontmoeten en zei dat er drie belangrijke punten zijn.
1. Boeren hebben recht op hun eigen zaadgoed en – planten en het recht die opnieuw te kunnen gebruiken. Dit is onmogelijk met het gepatenteerde zaad van Monsanto.
Boeren en hun nageslacht hebben recht op vrije meningsuiting. Dit kan niet meer als zij zaden, kunstmest en herbiciden van Monsanto afnemen en onverhoopt een schikking moeten treffen. Dit is totale controle over boeren.
2. Beloften van biotechbedrijven zijn niet waargemaakt.
–Er is minder opbrengst, niet meer.
–De gewassen zijn niet voedzamer, maar minder voedzaam.
–Er moet 3 tot 4 keer meer gespoten worden met nog zwaardere herbiciden, niet minder, vanwege onkruid dat resistent is geworden tegen Roundup.
3. Co-existentie is absoluut niet mogelijk. Pollen kennen geen grenzen. In een groot land als Canada is geen puur koolzaad en geen pure soja meer op de velden te vinden. Alles is besmet ook familie van het koolzaad, zoals bloemkool, broccoli, radijs, etc. Dit is verlies van diversiteit en verlies aan wereldmarkten. Ook de honing is besmet en kan niet meer gentechvrij verkocht worden.
Vertel de minister dat er voor Europa nog een weg terug is, voor ons niet meer. Canadezen willen geen gentech gewassen meer planten en de burgers willen ze niet eten.
In het officiële verslag van de avond wordt één zin van Miep Bos geciteerd: “Voor Europa is nog een weg terug, voor ons niet meer.” Of woorden van gelijke strekking.