Plan voor gen-vrije soja en eerlijke handel uit Brazilië

4 februari 2005

Het Braziliaanse gebied Paraná kan als test-case dienen om te laten zien dat een parallelle exportstructuur van gen-vrije soja naar bijvoorbeeld Europa mogelijk is. Directe handel met de boeren biedt kansen voor eerlijke handel. “Cut the middle man, ofwel omzeil de multinational”, aldus GroenLinks-europarlementariër Kathalijne Buitenweg.

Afgelopen week waren in het Braziliaanse Porto Alegre weer honderden kleine en grote bijeenkomsten tijdens het jaarlijkse Wereld Sociaal Forum. Ook de Groenen waren erbij en organiseerden een bijeenkomst over gen-technologie vrije soja en de mogelijkheden voor eerlijke handel door direct met de boeren te handelen.

Leeuwendeel naar multinationals
Brazilië is – na de VS – de grootste soja-producent ter wereld. Soja is een belangrijk product voor de diervoerindustrie. “Van het moment dat de soja het land van de boer verlaat tot het in de voederbak in de Europese koeienstal belandt, vertienvoudigt de prijs. De winst vloeit voor het leeuwendeel naar multinationals als Cargill en Monsanto. Die staan niet direct bekend om hun duurzaamheid en eerlijke handel. Dus cut the middle man, ofwel omzeil de multinational, zodat de boer een rechtvaardig deel van de koek krijgt”, aldus Buitenweg.

Gen-vrije soja
In 2003 werd het ‘ European network of 40 GMO-free regions ‘ actief. Doel van het netwerk is gen-vrije, duurzame producten promoten en eerlijke handel bevorderen. Dat sluit aan bij de weerzin van de meerderheid van Europese consumenten tegen genetisch gemanipuleerde producten. De Duitse groene europarlementariër Graefe zu Baringdorf, tevens biologische boer, is zeer actief in dit netwerk en ziet mogelijkheden voor Brazilië.

Proef met Brazilië
“In de Zuid-Braziliaanse Paraná is de infrastructuur uitgebreid zodat gescheiden transport en gen-vrije productie mogelijk is”, aldus Graefe zu Baringdorf. “Ik denk dat Paraná zich uitstekend leent als test-case voor het opzetten van een parallelle exportstructuur met gen-vrije duurzame producten, direct van de Braziliaanse boeren naar Europa.”  Vrijdag 7 februari bespreekt het European network of 40 GMO-free regions het idee.

Bron: GroenLinks, 4-2-2005:  Plan voor gen-vrije soja en eerlijke handel uit Brazilië 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.