Een veilige wereld voor de biotechnologie

De regering-Bush heeft altijd volgehouden dat de invasie van Irak bedoeld is om democratie te brengen in het Midden-Oosten, niet om nieuwe zakelijke kansen te scheppen voor Amerikaanse bedrijven. Maar uit een pas gelanceerde studie staat nauwkeurig beschreven hoe Amerika’s topman bij de Irakese bezetting, L. Paul Bremer III, eenzijdig de octrooiwetten van Irak heeft herschreven ten faveure van multinationals die genetisch gemanipuleerde gewassen verkopen. Irakese boeren mogen zaad van de oogst van het jaar ervoor langer poten als het om een ‘beschermde’ variant gaat.

Die varianten zijn in grote hoeveelheden Irak binnengebracht in het kader van de wederopbouw. Dat is een van de honderd richtlijnen die Bremer heeft uitgevaardigd betreffende zaken die van belang zijn voor multinationals, zoals vakbonden en de rechten van buitenlandse investeerders.
De studie was een gezamenlijk project van Grain, een in Barcelona gevestigde organisatie die diversiteit in de landbouw wil bevorderen, en Focus on the Global South, een Thaîse organisatie die lokale kennis van landbouw wil bewaren en versterken.

Bron: Ode, 2-2-2005: Een veilige wereld voor de biotechnologie

Het volledige rapport is te vinden op: Grain, 15-10-2004: Iraq’s new patent law: a declaration of war against farmers

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.