Michael Hart, presentatie 6e conferentie GGO vrije gebieden

Aantekeningen bij de presentatie van Michael Hart, family farmer uit Cornwall, Engeland, gegeven in Gent op de 6e conferentie van GGO-vrije gebieden, september 2010.

Zie ook zijn documentaire  ‘From farmer to farmer’ 

Michael Hart heeft het eenvoudigste gedaan dat hij kon doen, namelijk zelf een kijkje nemen  in de Verenigde Staten en constateren dat die gouden bergen van Monsanto nergens te vinden zijn. Integendeel: Monsanto is de nieuwe feodale heerser van Amerika geworden.
Er wordt de boeren in Europa nu aangepraat dat ze dom en achterlijk zijn omdat ze nog steeds niet meegaan met die nieuwe technieken. In Michael Hart’s documentaire kunnen ze nu zelf zien dat het met die achterlijkheid wel meevalt. Hieronder volgt een aantal punten uit zijn voordracht.  * Aanvankelijk lijkt te gebeuren wat Monsanto beloofd heeft: slechts één keer per jaar spuiten met Roundup levert een goede opbrengst (echter niet meer dan reguliere  gewassen opleveren).

* Na 2 á 3 jaar moet er 2 of 3 keer gespoten worden, en ook met andere bestrijdingsmiddelen dan Roundup, omdat allerlei ‘onkruiden’ resistent geworden zijn. Monsanto blijkt al enige tijd andere herbiciden aan de tankmix (de werkzame stoffen in Roundup) toe te voegen om de resistentie van onkruiden tegen glyfosaat, het oorspronkelijke herbicide in Roundup, te maskeren. Daarop heeft Monsanto zelfs een patent genomen!.
Het betekent naast meer kosten voor de boeren ook meer residuen van bestrijdingsmiddelen op de gewassen, die uiteindelijk op het bord van de consument belanden. Eet smakelijk.

* Overal duikt gentech-koolzaad op dat door ganzen als ‘presentje’ uit buurland Canada is meegebracht. Het koolzaad moet met de hand worden verwijderd, omdat het resistent is geworden en niet meer reageert op Roundup of andere bestrijdingsmiddelen.

* Als een boer het ene jaar gentech-maïs heeft verbouwd en het volgend jaar gentech-suikerbieten, verschijnt op tal van plaatsen in het suikerbiet-veld toch weer maïs. Dat gebeurt ook in de omgekeerde situatie (suikerbieten in een maïsveld). Ook deze gewassen moeten met de hand worden verwijderd omdat bestrijdingsmiddelen niet meer
werken. De gewassen zijn immers ‘Roundup-ready’! De  boeren hebben zwaar de pest in omdat hun beloofd was dat ze nauwelijks nog iets met de hand hoefden te doen: één keer per jaar spuiten met Roundup en klaar was Kees.

* Aanvankelijk waren de gentech-zaden (leuk binnenkomertje) iets goedkoper dan de gangbare zaden, maar nu al zijn de zaden van Monsanto vele malen duurder geworden. De kosten zijn voor veel boeren gigantisch gestegen, door duurdere zaden, extra herbicide-gebruik en handmatig verwijderen van resistente onkruiden. Resultaat: een toename van $180 naar $454 per acre. Inmiddels zijn er ook bijna geen normale zaden meer te koop. Bedrijven als Monsanto kopen wereldwijd ook zoveel mogelijk zaadbedrijven op voor dit doel: het uit de markt halen van gangbare zaden zodat boeren alleen nog maar de dure gentechzaden kunnen kopen. Zo heb je de hele handel in handen en kun je de prijs steeds verder opdrijven.

* Bij boeren die toch nog steeds op de ‘ouderwetse’ manier werken: er hoeft maar één gentechplant op hun land te worden aangetroffen (=eigendom van Monsanto) en ze worden voor het gerecht gedaagd. Door deze angst zijn ook veel boeren overgestapt. De terreur van Monsanto is gigantisch. Eén van de boeren vergelijkt Monsanto daarom ook met Al Capone: “als je ons een deel van je opbrengst geeft, dan zullen we je verder met rust laten!”
Michael Hart heeft het advies gehad van juristen om deze uitspraak uit de film te verwijderen, i.v.m. met de te verwachten juridische (of andere!) acties van Monsanto. Ook Michael Hart ondervindt de terreur van Monsanto!!!

* Europese boeren wordt wijsgemaakt dat de meeste boeren in bv Amerika allang tot volle tevredenheid zijn overgestapt op gentechgewassen: wat doen jullie toch onnodig moeilijk. Ze worden voor dom of achterlijk uitgemaakt. Maar ga zelf kijken hoe de gentechteelt eigenlijk functioneert en je ziet met eigen ogen dat het een regelrechte ramp is. Het kan niet al te lang meer duren voordat in Amerika de onvrede en het verzet tot flinke protesten gaan leiden.

* Op de vraag van Michael Hart aan de boeren (hij heeft er zo’n 60 geïnterviewd) of ze de Europese boeren zouden adviseren op gentechgewassen over te gaan, zijn ze zeer eensgezind: nee, begin er niet aan!
Als ze nu opnieuw de keuze hadden zouden ze er niet meer aan beginnen.

(Bron: Werkgroep “Burgers voor gentechvrijvoedsel”, Nijmegen 21-09-2010, geen website meer).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.