Michael Hart Van boer tot boer

Michael Hart, een Engelse boer uit Cornwall, ging naar de VS en interviewde zelf een groot aantal boeren over hun ervaringen met gg-gewassen, en over de markt van beschikbare zaden en herbiciden.
Hieronder staat een bloemlezing vervaardigd door Pete Speller en vertaald door ASEED*).
Wanneer hun in de film wordt gevraagd of ze in tweede instantie nog opnieuw aan Roundup Ready gewassen zouden beginnen als ze die keuze hadden, krabben nogal wat boeren achter hun oren en geven een negatief antwoord. Alleen: in werkelijkheid kan dat niet meer, want die mogelijkheid is ondertussen afgesneden!
De kapitaalkrachtige leverancier van gg-zaden en het Roundup herbicide (in  beide gevallen Monsanto) was gemakkelijk in staat om voor een jaartje of twee iedereen met afbraakprijzen in het kamp van de Roundup Ready gewassen te lokken, waarna vervolgens, toen iedereen binnen was, de poort werd dichtgegooid en de prijzen van gg-zaden en Roundup ‘een beetje’ werden opgeschroefd (RR-zaden  6 á 7x zo duur als gewoon zaad).
In enkele jaren tijd gingen boeren zo een veelvoud betalen van wat ze in eerste instantie voor een hectare RR-gewas kwijt waren. Ondertussen werden natuurlijk wel even de leveranciers van reguliere zaden een kopje kleiner gemaakt (dat was niet zo moeilijk, want die waren hun handel ongeveer kwijt), evenals de leveranciers van herbiciden die niet op glyfosaat(=Roundup) waren gebaseerd. Daar werd niet meer naar omgekeken omdat iedereen Roundup gebruikte. Daarmee was de terugweg voor spijtoptanten uiterst effectief afgesneden. En het meest paradoxale van alles: vervolgens moet Monsanto zelf andere herbiciden gaan bijmengen omdat hun eigen Roundup niet meer werkzaam is! Ze hebben een patent genomen op de mengformule van hun ‘tankmix’ en gaan er daarnaast nog eens toe over boeren te betalen om andere herbiciden te spuiten. Dat is lachen…(huilen)

http://vimeo.com

Zie ook het verslag van Michael’s presentatie op de 6e conferentie van GGO-vrije gebieden, september 2010, Gent.

(Bron: Werkgroep “Burgers voor gentechvrijvoedsel”, Nijmegen 16-05-2011, geen website meer.)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.