De gemeente Nijmegen is de eerste gemeente in  Nederland met een juridisch bindende gentechvrije zone

Onderstaand persbericht werd op 28 november 2012 uitgegeven door Greenpeace Nederland.

*De gemeente Nijmegen is de eerste gemeente in  Nederland met een juridisch bindende gentechvrije zone. In het bestemmingsplan Ooyse Schependom is bepaald dat in delen van dit Nijmeegse buitengebied geen gentechgewassen mogen groeien. Daarmee wil de gemeente de boeren én de natuur beschermen tegen de verontreinigende effecten van gentechlandbouw.
Diverse gemeenten willen dit voorbeeld volgen. 

Gentechvrije zone Nijmegen

De gentechvrije zone in het bestemmingsplan Ooyse Schependom vloeit voort uit het burgerinitiatief tegen genetisch gemanipuleerde gewassen in Nijmegen. ‘Als de buurman van een biologische boer gentechgewassen plant, kan dat de biologisch geteelde gewassen besmetten. Die boer kan zijn gewassen dan niet meer als biologisch verkopen. Dat levert niet alleen schade op, het tast de kern van de biologische landbouw aan. Door grotere gebieden in bestemmingsplannen als gentechvrij te bestemmen, kun je het met elkaar botsend grondgebruik beperken tot aan de randen. In dit geval biologische landbouw en gentech’, zegt Dirk Hart van het burgerinitiatief.
De ruim 4000 handtekeningen onder dit burgerinitiatief tegen gentech overtuigden de gemeenteraad ervan robuuste stappen te zetten. Al in het voorjaar van 2012 paste de gemeente Nijmegen het ontwerp van het bestemmingsplan Ooyse Schependom aan, met het toevoegen van een verbod op de teelt van gentechgewassen. Het ministerie van Landbouw liet overigens weten dat een gentechvrijverklaring slechts symbolisch is, omdat gemeenten niet kunnen beslissen over het al dan niet toelaten van genetisch gemanipuleerde gewassen. Het burgerinitiatief wijst erop dat er op lokaal niveau wel degelijk beschermingsmaatregelen mogelijk zijn volgens de Europese regelgeving, als er maar een ruimtelijk belang mee is gemoeid. Door de gentechvrije zones in het bestemmingsplan te verankeren, krijgt de gentechvrij-verklaring een bindende juridische basis. Biologische boeren en natuurbeheerders in het gebied zijn er op deze manier van verzekerd dat gentechvrij ook gentechvrij blijft.
Nijmegen sluit zich aan bij een bredere Europese beweging van regio’s en gemeenten die genetisch gemanipuleerde gewassen weren. Terwijl Brussel ieder moment kan beslissen om nog meer gentechteelt in Europa toe te staan, zijn in Europa ruim 450 van deze gentechvrije regio’s ingesteld. Het doel is de lokale landbouw en de natuur te beschermen. Ook in Nederland onderzoeken diverse gemeenten, in navolging van Nijmegen, hoe gentechvrije zones kunnen worden vastgelegd.
In de gemeente Culemborg wordt op dit moment het bestemmingsplan herzien. Daarbij is het inzetten op gentechvrije zones het uitgangspunt. Ook in bijvoorbeeld provincie Friesland en Borger Odoorn onderzoeken politici de mogelijkheden voor het instellen van gentechvrije zones.
‘Als de Rijksoverheid onze biologische boeren en de natuur niet wil beschermen, moeten we het zelf op lokaal niveau regelen’, zegt Irona Groeneveld, fractievoorzitter GroenLinks in de Provinciale Staten van Friesland.
Herman van Bekkem, gentechexpert bij Greenpeace, reageert verheugd. ‘Nijmegen schrijft geschiedenis. De gemeente laat zien dat burgers en gemeenten de opmars van genetisch gemanipuleerde gewassen kunnen tegenhouden, ook al geeft het Rijk gentech alle ruimte. Wij hopen op een sneeuwbaleffect.’
*Einde persbericht*

(Bron: Werkgroep “Burgers voor gentechvrijvoedsel”, Nijmegen 28-11-2012, geen website meer).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.