Open brief van de gentechvrije Burgers aan minister Ploumen

Geachte mevrouw Ploumen,

Vandaag lazen we in de Volkskrant de volgende uitspraak van u:

“Neem genetisch gemodificeerde producten, De Amerikanen zouden dolgraag de Europese markt op gaan met zulke producten, maar wij zeggen: we hebben daarover Europese afspraken gemaakt en die veranderen wij niet.”

Mevrouw, duizenden van die Amerikaanse gentech producten zijn al zeker sinds 2007 (volgens een forum zelfs nog jaren eerder, zie
http://forum.allesamerika.com/viewtopic.php?t=11247 ) op de EU markt en bovendien tot voor kort zonder een  Nederlands label waarop  staat: “Dit product bevat genetisch gemodificeerde organismen” staat.

De Gentechvrije Burgers ontdekken ongelabelde gentech producten uit Amerika.

Het was dat wij in 2014 een aantal van die producten in onze eigen supermarkt aantroffen. Het was toen nog een C1000. (nu Jumbo).
Wij verzochten de franchisenemer de producten te verwijderen. Dat deed hij in eerste instantie niet, later wel. Berichten en aangetekende brieven aan de C1000 organisatie hielpen niet. Daarna hebben we een handhavingsverzoek gedaan bij de NVWA. Na 12 weken kregen we het volgende bericht:

(fragment): “Een inspecteur van de NVWA heeft monsters meegenomen voor onderzoek. Tijdens het onderzoek werd vastgesteld dat de etiketten niet aan de wettelijke eisen voldeden. Hiervoor heeft de NVWA een passende maatregel genomen”.

Er verschenen in C1000 labels op Amerikaanse geïmporteerde producten met de tekst: ” Waarschuwing: Amerikaanse producten kunnen genetisch gemodificeerde grondstoffen en de volgende kleurstoffen bevatten.” Dit is echter niet de originele tekst die er volgens de wet op moet staan, maar het is een begin.

Zie voor het dossier: https://www.gentechvrij.nl/DossierC1000_1.html

Er zijn talrijke supermarkten en nationale en internationale websites, die gentech producten verkopen en niet op die website en vaak niet op de producten aangeven, dat die GMO’s bevatten.

Voorbeelden van websites die niet vermelden dat hun producten GMO’s bevatten, maar die er toch in zitten:
http://www.usfoodz.nl/ 
http://kellys-expat-shopping.nl/
http://www.ah.nl/producten/product/wi234509/duncan-hines-chocolate-topping
http://www.jamin.nl/online_bestellen_c6468/american-candy.html

Voorbeelden van websites die wel vermelden dat hun producten GMO’s bevatten:
http://www.myamericanmarket.com/us/aunt-jemima-pancake-mix-original-big
http://www.jumbo.com/betty-crocker-super-moist-cake-mix-devil’s-food-432g/97996PAK/
(Maar helaas geen goede terminologie op het Nederlandse label gebruikt). http://www.americanfood4u.de/Lebensmittel/Backwaren/Pancakes/Aunt_Jemima_Pancake_Mix_Original__i98_102_0.htm   Hierbij is aangegeven, dat ook het tarwemeel GMO’s bevat, als dat zo is, zou dit product verboden moeten zijn, gentech tarwe is nergens toegelaten. Er zit ook gentech suiker in, maar er is maar één soort gentech suiker toegelaten in de EU. Is dit dezelfde?

Importeurs

We hebben intussen verschillende importeurs benaderd om de problematiek aan te kaarten. Van een aantal kregen we geen antwoord. Maar langzamerhand beginnen sommigen toch een bericht te sturen, waarin zij meedelen de labels te gaan aanpassen. Dat zou zo langzamerhand wel tijd worden!

Wij verwachten dat er nu toch zo spoedig mogelijk, op alle geïmporteerde producten uit Amerika goede labels komen, zodat wij als consumenten terecht een keus hebben! Dit moet niet nog 10 jaar duren. De Richtlijn dateert al vanaf 2001! En de vraag is, of sommige gentech ingrediënten wel toegelaten zijn tot de EU markt. De fabrikant moet dan uitsluitsel geven. Ook als het oorspronkelijke GMO niet meer terug te vinden is. Het moet dan volgens de Verordening (EG) nr. 1829/2003 wel op de verpakking staan,

(21) De etikettering dient objectief te vermelden dat een
levensmiddel of diervoeder geheel of gedeeltelijk
uit GGO’s bestaat of daarmee is geproduceerd. Duidelijke
etikettering, ongeacht of in het eindproduct door genetische
modificatie verkregen DNA of eiwit kan worden
aangetoond, beantwoordt aan de wensen die een grote
meerderheid van de consumenten in tal van enquêtes
heeft uitgesproken, vergemakkelijkt een goed gefundeerde
keuze en voorkomt eventuele misleiding van
consumenten ten aanzien van de wijze van vervaardiging of verkrijging.

Verordening (EG) nr. 1829/2003 van het Europees Parlement en de Raad van 22 september 2003 inzake genetisch gemodificeerde levensmiddelen en diervoeders (Voor de EER relevante tekst)
http://eur-lex.europa.eu/legal-content/NL/ALL/?uri=CELEX:32003R1829

Richtlijn 2001/18/EG van het Europees Parlement en de Raad van 12 maart 2001 inzake de doelbewuste introductie van genetisch gemodificeerde organismen in het milieu en tot intrekking van Richtlijn 90/220/EEG van de Raad – Verklaring van de Commissie
http://eur-lex.europa.eu/legal-content/NL/TXT/?uri=CELEX:32001L0018

Hoogachtend,

Miep Bos,
woordvoerster van De Gentechvrije Burgers, onafhankelijk Europees Consumentenplatform. (The European GMO-free Citizens).

Lelystad

mep@gentechvrij.nl
www.gentechvrij.nl

CC De Volkskrant.
Deze open Brief is ook te vinden op www.gentechvrij.nl/minbz.html

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.