Reactie op Liever gentech dan gif en armoe van Hidde Boersma (Volkskrant)

Een reactie op stuk in de Volkskrant van 7 mei 2016: Liever gentech dan gif en armoe van Hidde Boersma.

Het artikel gaat vergezeld met een prachtig vormgegeven presentatie over bovengenoemd stuk: een pleidooi voor gentech aubergines (Bt Brinjal). Maar maar de mislukte oogsten komen er niet in voor.
En een reactie op “Net als Willy Wonka maar dan echt” door Jarl van der Ploeg, Volkskrant van 17 mei 2016.

Geachte Redactie,

Even een commentaar op het stuk Liever gentech dan gif en armoe van Hidde Boersma (Volkskrant 7 mei 2016). Het gaat over Bt Brinjal. Een Bt, de toxine cry1Ac, Bt.kurstaki tegen de fruit and shoot borer.

Als ik dat stuk zo lees, bekruipt me het gevoel dat de schrijver niet geheel op de hoogte is van de geschiedenis van gentech.Tarwe
Om te beginnen: Er is geen gentech tarwe op de EU markt en ook niet op de Amerikaanse markt.
Ten tweede zijn er wel degelijk duizenden mensen ernstig ziek of invalide geworden en er zijn mensen overleden na een gebruiken van een gentech voedselsupplement. Het was zelfs een hele epidemie!
Lees daarvoor: Dr. Steven Drukers boek  Altered Genes, Twisted Truth: How the Venture to Genetically Engineer Our Food Has Subverted Science, Corrupted Government, and Systematically Deceived the Public.(Zie onder bij verantwoording)
In 2014 verscheen in de Guardian een soort gelijk stuk over Bt Brinjal. Maar daar vertelde men ook dat door die journalisten in contact kwamen met 19 van de 20 boeren en dat er 7 bezocht werden. Negen rapporteerden problemen zoals bacterial wilt en droogte, ondanks dat het Bt planten waren. Een streek, Gazipur had een misoogst van 4 op de 5 boerderijen , dat was er de oorzaak van dat er veel financiële verliezen werden geleden.

 • Wetenschappers
  Er zijn wel degelijk wetenschappers die zeggen dat gentech gewassen niet veilig zijn.
  Reeds in 2009 waren er bijboorbeeld  90 onderzoeken gepubliceerd , die bewijzen dat de bezorgdheid van wetenschappers, dat gentech onzorgvuldig en onvoorspelbaar is, die zij al in 1990 uitten, terecht is.
  Zij waarschuwden dat:
 • Genetische manipulatie, voedsel zou kunnen scheppen dat giftig, allergeen en minder voedzaam dan haar niet-gentech-tegenhanger is,
 • Gentech gewassen kwetsbare wilde planten en dieren zouden kunnen beschadigen en biodiversiteit zouden kunnen schaden.
 • Gentech planten niet teruggehaald kunnen worden als ze eenmaal in het milieu worden losgelaten, maar zich als levende organismen zullen vermenigvuldigen, elke beschadigde eigenschap van generatie tot generatie doorgevend.
 • Gentech gewassen onomkeerbare veranderingen zouden kunnen veroorzaken in onze voedselvoorziening met ernstige effecten op het milieu en menselijke en dierlijke gezondheid.
 • Verschillende eerste generatie gentech gewassen hebben een ingebouwde resistentie tegen zeer giftige bestrijdingsmiddelen. Eén middel, GLA, is zelfs nu door de EU verboden.

https://www.gentechvrij.nl/plaatjesgen/wetenschappersnegentigond.pdf

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.