Bezwaar tegen vernieuwing vergunning gentech anjer (Moonlite)

Gentech Anjer Moonlite

De Gentechvrije Burgers hebben een bezwaarschrift ingediend bij de Europese Commissie tegen de vernieuwing van een vergunning om gentech anjers “Moonlite” van Florigene op de EU markt te mogen brengen.  Het betreft: Hernieuwingsaanvraag markttoelating C/NL/04/02_001

Een bezwaar tegen hernieuwing van een vergunning is altijd een moeilijke zaak daar je niet argumenten kan gebruiken die bij de eerste toelating al naar voren zijn gebracht.  Wij waren met Wieteke van Dort dan ook de enigen in heel Europa die een bezwaar ingediend hebben.

Het antwoord van het ministerie zeer kort samengevat:  “Uw commentaar heeft niet geleid tot de aanpassing van het betreffende beoordelingsrapport”

Ons bezwaarschrift en het bezwaar van Wieteke van Dort.

Ter verluchtiging citaatje uit publicatie `recept voor een markttoelating 2007`:

Recept voor een markttoelating; Je neemt een witte anjer, die je genetisch zo manipuleert m.b.v. twee genen van een petunia, dat die bloem blauwviolet van kleur wordt . Je maakt de anjer ook resistent tegen een herbicide, zodat je haar weer terug kunt vinden tussen andere anjers. Die herbicide lijkt in hoge mate op een medicijn voor bepaalde diabetes patiënten. En een virusgen dat wordt gebruikt, is verwant aan HIV. Dan neme men een buisje met darmcellen van een embryo*, daar controleert men in Australië de giftigheid van die anjer mee. Welke moeder, weet werkelijk wat er met haar geschonken embryo gebeurt?

Mag dat allemaal van de wet? “Ja, zegt men bij het ministerie van VROM bij de hoorzitting van 5 september jl., wij hebben niets te zeggen over wetten van een ander land.” Je controleert ook nog of de bloem niet giftig is door muizen van water te laten drinken waar bevroren blaadjes van de gentech anjer in hebben gelegen, en dat slechts 14 dagen. En dat allemaal voor een andere bloemkleur! Zijn ze in Europa een beetje gek geworden? Nee, de meeste landen stemden tegen! Maar, de Europese Commissie besliste positief!


Wat kan men, als consument, nog doen? Een bezwaar indienen binnen 6 weken. Dan krijg je een hoorzitting bij het ministerie van VROM. En dat hebben drie mensen gedaan, twee huisvrouwen, en een biologisch telende bollenboer. Wat krijgen zij te horen? “De markttoelating is al goedgekeurd door de minister. U kunt wel verder naar de Raad van State, als u namens een stichting spreekt”. Dat doen de huisvrouwen allebei, en dat zijn ze ook van plan. Maar als ze een hoogleraar raadplegen, niet meer. Kosten voor een deskundige: 10.000 euro. En dat hebben ze even niet op zak.

Zie ook Bezwaren 2016.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.