In memoriam Robert A. Verlinden

Op 16 december 2016 overleed Robert Verlinden, voormalig ondernemer en wereldfietser, aan longkanker. Volgens hem had hij dat gekregen doordat hij vaak bij een aantal schuurtjes op het binnenplaatsje achter zijn huis in Rotterdam stond te pauzeren (hij was geen roker!) waar gewolmaniseerd hout op getimmerd was en waarvan de kankerverwekkende zwarte lijststof Chroom VI uitdampte na elke regenbui. Op last van de gemeente Rotterdam werden de schuurtjes later afgetimmerd met goed hout.*

Logo VoMiGEN

 

Hij was initiatiefnemer van het Platform Belangen van Consument en oprichter van de Stichting ter Voorkoming van Misbruik Genetische Manipulatie (VoMiGEN). Hij overleed thuis in Rotterdam.

We zullen zijn strijdbaarheid en liefde voor de aarde missen.

Samen met o.a. De Gentechvrije Burgers schreef hij namens Stichting VoMiGEN talloze bezwaarschriften, zienswijzen en tevens beroepschriften, zowel aan de diverse ministeries, als aan de Raad van State , waar hij een bezwaar tegen een gentech aardappelproefveld van AVEBE samen met Greenpeace in 2004 won. (Uitspraak).

Na het opheffen van de Actio Popularis in 2005, werd zijn stichting niet meer ontvankelijk verklaard en werd het beroep van zijn stichting en dat van De Gentechvrije Burgers tegen een proef met een gentechvaccin van Intervet met zeer jonge veulens door de Raad van State afgewezen. De Raad had er twee zittingen voor nodig om tot dat oordeel te komen. Wij hadden er en jaar aan gewerkt. Het gentechvaccin bleek later ook nog eens niet te helpen volgens Intervet zelf. **
Hij stuurde ook bezwaren naar het Europese Hof voor de Rechten van de Mens , o.a. vanwege de toelating tot de EU markt van een gentech anjer met veranderde bloemkleur.

Talrijk zijn zijn acties tegen misbruik van genetische manipulatie, o.a. via duizenden e-mails naar de Internationale politiek en ook naar de koning, naar President Obama en via websites en later door duizenden vlugschriften te laten drukken en daarna zelf uit te delen zowel in Rotterdam als andere plaatsen in Nederland en later ook in Berlijn, waar hij de laatste jaren woonde. Hij hield van persoonlijke gesprekken met mensen, waar hij maar kwam. Ook sprak hij in Berlijn eens 1000 mensen toe en nam het woord tijdens een van de GMO- Free- Conferences in Brussel bij de EU. Hij richtte verschillende politieke partijen op. (Lijst 14 en Lijst 11).

Tevens bezat hij eerder een aantal natuurvoedingswinkels en was voormalig lid van het bestuur van het platform Biologica, lid van de Raad van Advies bij de controleorganisatie SKAL van het privaatkeurmerk EKO en was plaatsvervangend voorzitter van de Vereniging in Natuurvoedingswinkels (VWN). Dit was een puur private aangelegenheid waar iedereen zijn zegje kon doen tot de Raad van advies bij de controleorganisatie SKAL geruisloos werd afgeschaft.

Rob : ….Hiervoor is op 1 januari 2002 ook het idee van de algemene wil (La volonté générale) van het privaatkeurmerk EKO, in de vorm van intelligente voordenkers binnen de Raad van Advies, bij de controleorganisatie SKAL, geruisloos afgeschaft. Daarmee ook het recht van de EKO consument om de criteria van het privaatkeurmerk EKO te bepalen. De winkeliers van de natuurvoedingswinkels hebben hun EKO klanten hierover nog steeds niet geïnformeerd.***

Hij benadrukte ten alle tijden dat La Volonté Générale van Rousseau, terug moest komen in de mensenrechten en dat tevens de Actio Popularis, het recht van iedere burger om bezwaar te maken tot aan de Raad van State tegen elk overheidsbesluit, in 2005 is afgeschaft, weer in ere zou moeten worden hersteld.

Volgens hem zorgt de andragogie er voor, dat mensen vanaf een zeer jonge leeftijd (crèches!) in een bepaald patroon worden opgevoed zodat er een gewenst gedrag ontstaat en zij een gehoorzame burger zullen zijn. Hij zelf was van school gestuurd en bleef zo een onafhankelijk denker.

Vaak werkt andragogie (gedragswetenschap) zeer subtiel. Een voorbeeld is: We leerden op school dat Karl Marx in “Das Kapital” verklaarde, dat godsdienst opium is voor het volk. Maar hij schreef in werkelijkheid, dat godsdienst opium van het volk is.

Op het laatst vergeleek Robert andragogie met het terugkeren van “De Golem”.

In één van onze laatste gesprekken zei hij het volgende: “De intellectuele liefde tot God is het belangrijkste.”

“Amor intellectualis Dei”. God als natuur. (Spinoza).

Moge hij rusten in vrede.

Miep Bos, woordvoerster van De Gentechvrije Burgers en webmaster van www.vomigen.eu.

Lelystad

miep@gentechvrij.nl 
www.gentechvrij.nl
www.vomigen.eu (archief).

Robert Verlinden in actie bij de Bondsraad van de Consumentenbond (in 2000)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.