Brief van een Wanhopige Huisarts

  • 19 okt 2020
  • 5 minuten om te lezen

Jan B. Hommel: Deze blog heb ik niet zelf geschreven. Dat hoeft ook niet. Soms zijn brieven van collega’s zo indrukwekkend dat ik er niets aan toe te voegen heb.

Ik heb nog nooit een influenza sneltest af laten nemen, waarom ook? Mijn beleid zou daardoor zeker niet beïnvloed worden. Ondersteuning daar waar behoefte, afhankelijk van de ernst van het ziektebeeld zo nodig profylactisch AB ter voorkoming secundair/opportunistische pneumonie. Direct verzorgenden en gezinsleden krijgen dan van ons (simpele maar pragmatische huisdokters als we zijn), infectiepreventie adviezen op maat en vooral ook werkbaar. Hoe vaak zeggen we niet tijdens de winter jaar in jaar uit: houdt afstand, goed ventileren, neem de hygiëne in acht en blijf vooral thuis en ziek goed uit als je zelf griep(influenza)verschijnselen krijgt. Ik ben geen referentiepraktijk voor het bijhouden van de statistiek. Dus dat soort tweedelijns sneltesten laat ik over aan de dames en heren clinici als ik een oudere patiënt na zorgvuldig onderling overleg naar het ziekenhuis instuur, omdat het thuis of niet lukt qua zorg of omdat ik samen met de recent nog zeer vitale oudere patiënt van mening ben dat klinische opname meerwaarde heeft boven thuis behandelen. 

Op dit moment zijn er veel mensen die angst verkopen en die angst blijkt de afgelopen maanden een zeer lucratieve handel voor degene die hier gebruik van maken. MEER

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.