Het damesblad Margriet verspreidt nepnieuws op internet.

IFPS PLU-banner
IFPS PLU-banner (International Federation for Produce Standards).

Laatste nieuws: op 3 januari 2018 heeft Margriet per email gereageerd na een email van ons, zie onderaan.

In het weekblad Margriet (link intussen verwijderd en daarmee ook het artikel zelf) schrijft Lisanne Enderink op 5 juni 2017, in een artikel op internet, o.a. dat groente en fruit uit de supermarkt, dat een PLU nummer (rond stickertje op bv fruit) heeft dat begint met een 8, gentech is. Nu is de materie wel heel ingewikkeld, dat moeten we toegeven.

We lezen:

Als de PLU-code vijf cijfers telt en het nummer begint met 8, dan geeft dit aan dat het item genetisch is gemodificeerd. De PLU-code op de stickers van genetisch gemanipuleerde bananen is bijvoorbeeld 84011″. 

Dit is zwaar bezijden de waarheid. Het nummer 8 aan het  begin van de serie cijfers was  bedoeld voor gentech gewassen, maar werd nooit gebruikt op de stickers. In de USA wilde men dat niet (geen slapende honden wakker maken!) en in de EU wordt geen gentech groente en fruit verkocht, het is simpelweg niet toegelaten op de markt (zie het GMO register) dus ook niet in Nederland.

Amflora van BASF

Er was een gentech aardappel toegelaten op de EU markt, de Amflora, maar werd teruggetrokken omdat  boeren en burgers deze niet wilden verbouwen/kopen.

‘Amflora’ (also known as EH92-527-1) was a cultivar developed by BASF Plant Science for production of pure amylopectin starch for processing into waxy potato starch.[11] It was approved for industrial applications in the European Union market on 2 March 2010 by the European Commission,[12] but was withdrawn from the EU market in January 2012 due to a lack of acceptance from farmers and consumers.[bron Wikipedia].

Geen gentech bananen

Bio bananen M. Bos
Bio bananen M. Bos

Ook worden er geen genetisch gemanipuleerde bananen op de USA-markt verkocht omdat die (nog) niet bestaan. Bananenkwekers in de Filipijnen maken bezwaar tegen gentech bananenproefvelden in de Filipijnen en vrezen dat hun inkomsten zullen dalen.

Gentech appels

Er zijn sinds kort wel gentech appels (Artic Apples) in de USA op de markt die niet bruin worden als je ze doorsnijdt, aardappels, die niet bruin worden (merk Innate), alfafa en Yellow Crookneck Squash and Zucchini (2 soorten courgette) die maar mondjesmaat op de markt zijn. En wat papayas (Alleen uit Hawaii).
Bron: Huffington Post. 6 december 2017. En eigen verslaggeving.

Artic Apples reclame
Artic Apples reclame

En wat papayas (Alleen uit Hawaii).

papaya gmo
Papaya GGO, in werkelijkheid zit daar geen GMO (Engelse afkorting voor GGO) label op in de USA, gentech wordt daar niet gelabeld. GGO= Genetisch Gemanipuleerd Organisme).

PLU nummers

De Plu-nummers zijn onderhevig aan  verandering, zie boven. De nummers  83000 – 849991 zullen in de toekomst gebruikt gaan worden voor biologische gewassen! De nummers 93000-94999 blijven in gebruik voor biologische gewassen.

Fragment persbericht IFPS uit 2015Though the ‘8’ prefix (83000 – 84999) was once reserved for GMO produce items, the prefix was never used at retail. Stripping the prefix of this particular designation will yield one thousand additional PLU numbers to be used in future years. This will not in any way impact the current use of the ‘9’ prefix (93000-94999) which will continue to be used to indicate organic produce items


Van: Margriet Redactie [mailto:redactie(a)margriet.nl]
Verzonden: woensdag 3 januari 2018 10:38
Aan: Gentechvrij (Miep Bos) (miep(a)gentechvrij.nl) <miep(a)gentechvrij.nl>
Onderwerp: RE: Plu stickers

Beste mevrouw Bos,

Heel erg bedankt voor uw oplettendheid. We proberen, als merk, heel secuur te zijn met het communiceren van de juiste feiten, maar dat is hier helaas niet helemaal correct gegaan. We zullen hier nog beter op gaan letten.

We hopen u voldoende te hebben geïnformeerd en danken u nogmaals voor uw oplettendheid. 

Met vriendelijke groet,

 Margriet Informatiecentrum

N.V.

Van: gentech [mailto:miep(a)gentechvrij.nl]
Verzonden: dinsdag 2 januari 2018 7:55
Aan: Margriet Redactie <redactie(a)margriet.nl>
Onderwerp: Plu stickers

Goedemorgen,

Graag wijs ik u op mijn bericht op https://www.gentechvrij.nl/2017/12/30/het-damesblad-margriet-verspreidt-nepnieuws-op-internet/  over een internetbericht van jullie. Deze blijkt onjuiste informatie te  bevatten, het is dan ook een moeilijk onderwerp waarbij veel onderzoek nodig is.

Ik heb deze website al sinds 1996 vanwege een melkallergie, ik at soja, die ze gingen manipuleren en kan u verzekeren dat genetische manipulatie een zeer moeilijk onderwerp is. Intussen heb ik zeker 90 bezwaarschriften (aan het ministerie dat daar over gaat) en meerdere beroepschriften (aan de Raad van State) geschreven tegen gentech proefvelden, gentech medische proeven en markttoelatingen en ik heb met anderen waaronder Wieteke van Dort 8 hoorzittingen bij het ministerie bijgewoond. De nieuwste werd vermeld in de Volkskrant en ging over een markttoelating van gentech anjers.

Vriendelijke groet,

Miep Bos, woordvoerster van de Gentechvrije Burgers, Europees Consumentenplatform. (The European GMO-free Citizens).

Lelystad

www.gentechvrij.nl  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.