Open Consultations

Maize MZIR098 Scientific opinion on application for authorisation of genetically modified Maize MZIR098 for food and feed uses submitted under Regulation (EC) No 1829/2003 by Syngenta (EFSA‐GMO‐DE‐2017‐142) EFSA opinion: 26 June 2020 Deadline: 27 July 2020 Submit comments

EFSA opinion : “The GMO Panel does not identify safety concerns regarding the toxicity and allergenicity of the eC ry3.1Ab, mC ry3A (Bt´s!, webmaster) and PAT proteins (toxic herbicide glufosinate-ammonium! webmaster) as expressed in maize MZIR 098, and finds no evidence that the genetic modification would change the overall allergenicity of maize MZIR 098. In the context of this application, the consumption of food and feed from maize MZIR 098 does not represent a nutritional concern in humans and animals“.

De wetenschappers van EFSA zien geen enkele giftigheid bij deze gentech mais. Maar de herbiciden en de Bt die er over gesprayd worden dan? Daar doet de EFSA geen onderzoek naar! En dat al jaren! Schande! Dit moet stoppen! Bron/Source.

Fragmenten uit ons bezwaar:

    b. Food Safety Assessment:

       * Toxicology

        9-07-2020. Aanvulling op onze eerdere bezwaren en die van Stichting Ekopark te Lelystad:

EFSA:

“The GMO Panel concludes that maize MZIR098 is as safe as the conventional counterpart and non-GM maize reference varieties tested, and no post-market monitoring of food/feed is considered necessary.” pag. 1 Conclusion

Ons commentaar:

Hoe kunt u dit concluderen terwijl er geen gegevens zijn over MZIR098? Er was bovendien wel degelijk een verschil geconstateerd (NDF, 3.4.6. Nutritional assessment of endogenous constituents).

EFSA beoordeelt de invloed op het spuiten van GLA en van de Bt´s niet. Dan is uw onderzoek niet volledig.

Het herbicide GLA wordt in de gentech mais omgezet in ge-acetyleerd glufosinaat ammonium, dat in de plant niet verder wordt gemetaboliseerd en in de weefsel van de mais wordt opgeslagen.

Bij vervoedering hebben we dus uitdrukkelijk te maken met de aanwezigheid van dit product in de plant, ten gevolge van de genetische manipulatie.

De de-acetylering van deze metaboliet.

De kwestie is namelijk, dat ge-acetyleerd glufosinaat -een metaboliet – welke uitsluitend in de gemanipuleerde plant ontstaat – in het maag-darmkanaal van de rat, de geit en de kip (gebruikte proefdieren) weer wordt gedeactiveerd, zodat het herbicide weer in het darmkanaal vrijkomt, en zijn intrede doet in de menselijke consumptieketen, als verontreinigde melk, eieren, vlees.

METABOLISM OF  14C-GLUFOSINATE AND 14C-N-ACETYL-GLUFOSINATE IN LACTATING GOATS EN LAYING HENS.

Proeven betreffende toxiciteit van GLA wijzen er op, dat GLA in zich ontwikkelende embryo´s het Apoptose-gen aanschakelt in de zich ontwikkelende hersenen.

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0304394097133304

Het herbicide blijkt bij nadere onderzoeken vooral bij zeer lage doseringen veel onverwachte en akelige effecten te hebben. (Prof. Fujji, Tokyo, gedragsafwijkingen bij jonge zoogdieren.)

https://www.researchgate.net/publication/244754595_Alterations_in_the_Response_to_Kainic_Acid_in_Rats_Exposed_to_Glufosinate_Ammonium_a_Herbicide_during_Infantile_Period

… Rats exposed to low doses of glufosinate in the first week of life were tested at six weeks and found to have an enhanced response to kainic acid, which stimulates glutamate receptors in the brain [342]. Glufosinate exposure of mouse dams has been shown to induce autistic-like behaviour in the pups” [343

Sommige fragmenten (cursief) met toestemming overgenomen uit een brief van Mevr. L. Eijsten, Amsterdam.

Starlink

We hebben de kwestie met Starlink uit 2000 nog goed in ons geheugen.

Wikipedia: “StarLink is a genetically modified maize, containing two modifications: a gene for resistance to glufosinate, and a variant of the bacillus thuringiensis (Bt) protein called Cry9C.

Product recalls

In 2000, Genetically Engineered Food Alert was launched by seven organizations (Center for Food Safety, Friends of the Earth, Institute for Agriculture and Trade Policy, National Environmental Trust, Organic Consumers Association, Pesticide Action Network North America, and The State PIRGs) to lobby the FDA, Congress and companies to ban or stop using GMOs.”

https://en.wikipedia.org/wiki/StarLink_corn_recall

EFSA:

“Since no specific consumption data were available on commodities containing, consisting of or obtained from MZIR098 maize grains, a conservative scenario with 100% replacement of conventional maize by the GM maize was considered. Consumption figures for all relevant commodities (e.g. corn flakes, sweet corn, popcorn, etc.) were retrieved from the EFSA Comprehensive European Food Consumption Database”. (EFSA consumption database).40 Corn oil was excluded from the assessment since no proteins are expected to be present in the oil.

3.4.6. Nutritional assessment of endogenous constituents

The intended traits of maize MZIR098 are herbicide tolerance and insect resistance, with no intention to alter nutritional parameters. However, neutral detergent fibre (NDF) in treated grains was significantly different from its conventional counterpart and showed a lack of equivalence with the set of non-GM reference varieties (Section 3.3.6). The biological relevance of NDF, the role of maize as contributor to its total intake and the magnitude and direction of the observed change were considered during the nutritional assessment.” Pag. 19 EFSA SO

2 antwoorden op “Open Consultations”

 1. Ik maak mij grote zorgen voor het welzijn van de mens, dier, planten en de hele aarde.
  We zijn onszelf aan het vergiftigen en onze gezondheid gaat kapot.

  Wie denkt Monsanto wel dat hij is? . . .
  De alleenheerser over de zaden en de natuur?
  Die is/zijn van iedereen op de aarde
  Ze moeten zich diep schamen!!!!

  Ik zal die troep nooit kopen!

 2. Beste Norma,
  Bedankt voor je mening. Wil je dat ik die meeneem met mijn reactie via de website van de EU? Kan alleen nog vandaag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.