Weer nieuwe toelatingen op de EU markt van gentech soja en mais, u kon uw mening geven tot 8 augustus 2019.

Niet alle vakken hoeven te worden ingevuld, u kunt in uw eigen taal en woorden schrijven, BV dat u het niet wilt eten en het er niet mee eens bent. Laat je niet op het verkeerde been zetten, door de wetenschappelijke taal die bovenaan de vakken staan. Burgers kunnen o.a. in het vakje “Others” op het formulier (2x o.a. onderaan) gewoon hun mening kwijt. De links naar de invulpagina´s van de formulieren staan helemaal onderaan in dit bericht. Zie het kopje “Open Consultations” en dan daaronder de links “Make comments”= Geef commentaar.

De uiteindelijke bezwaren van anderen, o.a. van Testbiotech, en van ons, nu vertaald oor de EFSA en op de EU site gezet.

Over de mais:

Het EFSA GMO panel heeft de combinatie van de events niet laten onderzoeken er zijn geen voederproeven gedaan. Alleen de op zichzelf staande events (gentech mais MON 87427 x MON 89034 x MIR162 x NK603 zijn vier events) zijn onderzocht. We lezen: “The four‐event stack maize was produced by conventional crossing to combine the four single events MON 87427 (expressing the 5‐enolpyruvylshikimate‐3‐phosphate synthase (CP4 EPSPS) protein), MON 89034 (expressing the Cry1A.105 and Cry2Ab2 proteins), MIR162 (expressing the Vip3Aa20 and the phosphomannose isomerase (PMI) protein) and NK603 (expressing the CP4 EPSPS protein and its variant CP4 EPSPS L214P) to confer resistance to certain lepidopteran pests and tolerance to glyphosate‐containing herbicides.” De mais is dus bestand gemaakt tegen glyfosaat en een variant daarvan en heeft Bt ingebouwd gekregen en andere insecticiden tegen bepaalde insecten (die gaan er aan dood als ze er van eten).

Een groot aantal landen heeft commentaar gegeven maar die werden weer met een kluitje in het riet gestuurd. Nederland heeft geen commentaar en vindt alles best. Deze gentechmais zal dan ook via Nederland de EU markt binnenkomen. Daar kunnen we als we er energie voor over hebben, dan weer bezwaar tegen maken als we een stichting zijn of als een stichting ons wil machtigen.

Over de soja:

Deze gentech soja zal dan ook via Nederland de EU markt binnenkomen. Het EFSA GMO panel heeft de combinatie van de events ook hier niet laten onderzoeken er zijn geen voederproeven gedaan. Alleen de op zichzelf staande events (gentech soja MON 87708 × MON 89788 × A5547-127 zijn drie events) zijn onderzocht. Fragement: reactie Hongarije: MON 87708 × MON 89788 × A5547-127 expresses the dicamba mono-oxygenase (DMO) protein from MON 87708, the CP4 5- enolpyruvylshikimate-3-phosphate (EPSPS) protein from MON 89788 and the phosphinothricin acetyltransferase (PAT) protein from A5547-127. Indeed, none of the donor organisms have ever been consumed as food or feed. All three proteins code for herbicide resistance. Consequently, a mixture of herbicides will be used on these crops. However, the safety of this herbicide mixture is not guaranteed. Indeed, the residues and metabolites of dicamba, glyphosate and glufosinate in combination have not been studied.

Het gaat dus over gentech soja die bestand is gemaakt tegen de herbiciden glyfosaat, glufosinaat-ammonium en Dicamba. Er zijn veel kritische opmerkingen gemaakt. Nederland vindt het weer prima dat deze gentech soja wordt toegelaten maar schrijft toch een kritische noot: “The applicant (=aanvrager opmerking webmaster) claims that the information in the application is confidential. The Aarhus Convention regularises the right of the public to access environmental information and has been implemented in the European legislation. According to Article 30 of Regulation (EC) No 1829/2003 information on amongst others the composition of a GMO, physico-chemical and biological characteristics, and effects on human and animal health and the environment cannot be declared confidential. The EFSA has informed the European Commission on the claim for confidentiality of the application and awaits its decision. Information which is crucial to assess potential risks of a GM crop should not be declared confidential, because a lack of transparency undermines public trust in the risk assessment.”

Gegevens over de GM mais

Kritische opmerkingen van lidstaten met antwoorden het EFSA GMO panel en positieve reactie maar ook een kritische reactie (zie boven) van Nederland:

Ons bezwaar tegen de gentech mais van 17-07-2019:

Gegevens over de gentech soja.

Kritische opmerkingen lidstaten met antwoorden EFSA en positieve reactie Nederland:

Ons bezwaar tegen de gentech soja van 18-07-2019:

        Aanvulling op onze eerdere bezwaren:

Onze tweede aanvulling op markttoelating gentech soja op EU markt via NL.

Derde aanvulling op ons commentaar op een nieuwe toelating tot de EU markt van gentech soja bestand tegen 3 bestrijdingsmiddelen.

Cancer Maps and Glyphosate – Zach Bush MD – Farmer’s Footprint Behind the Scenes

“According to triple board certified doctor Zach Bush….the cause is primarily glyphosate. This is a bold statement, and one that the agriculture industry and our government would not want us to believe. However the problem is pervasive. Glyphosate is contaminating our water, urine, breast milk, food, vaccines and cotton products.” Cancer Maps and Glyphosate – Zach Bush, MD

Glyfosaat verontreinigt ook nog eens de lucht die we inademen!

Argentijnen doodziek van pesticiden op soja

29-07-2015

Sinds de introductie van Monsanto’s pesticideresistente gengewassen in 1996 in Argentinië, is het gebruik van bestrijdingsmiddelen met het negenvoudige toegenomen. Omwonenden van de plantages claimen daar doodziek van te worden, en begonnen een rechtszaak tegen de soja-industrie, door Ynske Boersma, One World. https://www.oneworld.nl/bedrijfslobby/argentijnen-doodziek-van-soja/ Einde aanvullingen op onze bezwaren.

Geen voederproeven

Het EFSA panel heeft de combinatie van de events ook hier niet laten onderzoeken er zijn geen voederproeven gedaan. Alleen de op zichzelf staande events (gentech soja MON 87708 × MON 89788 × A5547-127 zijn drie events) zijn onderzocht. Fragement: reactie Hongarije: MON 87708 × MON 89788 × A5547-127 expresses the dicamba mono-oxygenase (DMO) protein from MON 87708, the CP4 5- enolpyruvylshikimate-3-phosphate (EPSPS) protein from MON 89788 and the phosphinothricin acetyltransferase (PAT) protein from A5547-127. Indeed, none of the donor organisms have ever been consumed as food or feed. All three proteins code for herbicide resistance. Consequently, a mixture of herbicides will be used on these crops. However, the safety of this herbicide mixture is not guaranteed. Indeed, the residues and metabolites of dicamba, glyphosate and glufosinate in combination have not been studied.

Emiel Stevenhagen. “Ja maar luister nou..”

Public consultations on GM food & feed authorisation applications

Before a GMO can be approved, the public has 30 days to comment:

After the consultation, the Commission sends the comments received for the applications submitted under Directive 2001/18/EC directly to the lead competent authority for analysis. Scientific comments received for the applications submitted under Regulation (EC) 1829/2003 are sent to EFSA who checks their impact on the EFSA scientific opinion.

Open Consultations

Maize MON 87427 × MON 89034 × MIR162 × NK603 Scientific opinion on application for authorisation of genetically modified maize MON 87427 × MON 89034 × MIR162 × NK603 and subcombinations for food and feed uses submitted under Regulation (EC) No 1829/2003 by Monsanto (EFSA- GMO-NL-2016-131) EFSA opinion: 8 July 2019 Deadline: 8 August 2019 Make comments
Soybean MON 87708 x MON 89788 x A5547-127 Scientific opinion on application for authorisation of genetically modified Soybean MON 87708 x MON 89788 x A5547-127 for food and feed uses submitted under Regulation (EC) No 1829/2003 by Monsanto (EFSA- GMO-NL-2016-135) EFSA opinion: 5 July 2019 Deadline: 8 August 2019 Make comments
Bron EU.

7 antwoorden op “Weer nieuwe toelatingen op de EU markt van gentech soja en mais, u kon uw mening geven tot 8 augustus 2019.”

  1. No poison in europe. No gmo food at all. We want healthy natural food NOT genetically modified frankensteinfood. Its combined with the poison thats sprayed on it the single biggest threath to ecology and diversity. . And we dont want bayer to have monopoly on all seeds. Stop this madness!!!!

  2. Hoi. De formulieren lijken meer bedoeld voor wetenschappelijke input ?

  3. Alsjeblieft, laat dit worden tegengehouden. We worden steeds meer vergiftigd. Van glyfosaat is het toch langzamerhand wel bij iedereen bekend hoe slecht het voor natuur en gezondheid is? GMO voedsel blijkt steeds vaker erg ongezond te zijn. Waar is de mensheid toch mee bezig? Een gezond leven op aarde onmogelijk te maken?

  4. Hoe meer mensen reageren op de website van de EU hoe beter het is. We hopen dus dat je je commentaar daar ook ingevuld hebt! Veel lidstaten hebben het in hun commentaren over de giftigheid van de bestrijdingsmiddelen maar het antwoord van het GM panel is dat zij daar niet over gaan. Ze gaan alleen over het genetisch manipuleren.

  5. Dat vind ik ook. Veel te veel gepuzzel voordat je uiteindelijk kan gaan reageren en protesteren. Waarom geen heldere en duidelijke taal? Hiermee jaag je mensen weg die moeilijkheden hebben met dit soort taal. Het is niet de taal van een belastingformulier maar je moet op dezelfde wijze tien of twintig keer lezen wat er nou eigenlijk staat en bedoeld wordt en uitkijken of je niet verkeerd zit. Ik denk dat deze site gemiste kansen creëert.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.