Over wat is gentech? Bezorgd over technologie

Bezorgd over technologie Jan Storms, Storms WATP, verwoordt de bedenkingen bij de technologie: ,,Als je een gen uit een organisme haalt en dat gen in het genoom van een ander organisme sluist, dan staat dat niet gelijk aan het overbrengen van een welomlijnde eigenschap van organisme A naar organisme B. Genen functioneren niet in afzondering, maar in samenhang met de totale genetisch achtergrond en met alle andere niveaus van biologische organisatie. Je hebt dus een gen losgehaald uit het oorspronkelijke oneindig ingewikkelde netwerk en geplaatst in een nieuw netwerk. Hierdoor krijgt het gen een andere betekenis en verandert het hele netwerk.

De relaties die er zijn, en dat zijn er heel veel, zijn heel anders in het ene organisme dan in het andere. Je hebt dus niet alleen een gen overgebracht maar een heel nieuw organisme gemaakt. Daarmee krijg je allerlei onverwachte neveneffecten. Dat zie je ook overal, je krijgt in wezen kreupele organismen. Als men genetisch manipuleert met soja of maïs dan kweekt men uit de getransformeerde cellen weer volwassen planten. In de planten waar de transformatie behouden blijft, heeft eenderde tot tweederde van de planten op het oog ongewenste mutaties. Die gooit men er uit.

De overige planten kruist men nog een aantal keren terug met de natuurlijke plant. En elke keer gooit men de op het oog ongewenste mutaties er uit. Het idee is, als je dat maar een aantal keren hebt gedaan en je hebt een plant met de gewenste agronomische veranderingen, dan is alles in orde. Maar dat is natuurlijk niet waar. Je houdt altijd nevenwerkingen.

Genetische manipulatie is dus van zichzelf schadelijk. We weten alleen niet tot welke schade het gaat leiden en wat de risico’s zijn voor mens en dier. Je kan er over speculeren, maar eten moet je elke dag. Om dan een praktijk te accepteren waarbij je zeker weet dat er ongewenste neveneffecten optreden vind ik niet juist. Het is heel onverstandig om een wereldexperiment te doen, voordat je alle gevaren kent.” Bron Wetenschapswinkel Wageningen UR, blz.6, 2001.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.