Vandana Shiva op resp. 1 en 2 juni 2024 in Driebergen en Dronten

Groot nieuws!

Vandana Shiva, Trägerin des Alternativen Nobelpreises, in Köln beim Evangelischen Kirchentag 2007} |Vandana Shiva, Right Livelihood Award 1993, 2007 in Cologne. Date=2007-06-10 |Author= Elke Wetzig GNU Free Documentation License.

De wereldberoemde activiste Vandana Shiva vertelt tijdens het congres SEED MATTERS, op 1 juni in Antropia in Driebergen, en 2 juni in de Meerpaal in Dronten (zie onder) over de strijd die zij al decennia lang voert tegen de overheersende krachten van de zaadgoed-multinationals. 

Locatie: ANTROPIA, Hoofdstraat 8, Driebergen; gelegen naast station Driebergen Zeist.
Tijd
: 9.30 – 15.45
Kaarten: 40 euro incl. biologische lunch
Aanmelden: via formulier onderaan deze pagina

Programma

9.30 inloop met koffie/thee

10.00 Opening dagvoorzitter Bert van Ruitenbeek, Stichting Demeter

10.10 – 10.40 Michel Haringhoogleraar plantenfysiologie aan de UvA. Onze landbouw moet radicaal veranderen. Wat kan technologische of holistische plantenveredeling ons opleveren? Overdenkingen van een plantenbiotechnoloog met een warm hart voor biodynamische landbouw.

10.40 – 11.35 Dr. Vandana Shiva vertelt over haar strijd tegen de agrochemische landbouw in India. Wat zijn haar lessons learned?  En kan haar ‘Navdanya’ project  ook een inspiratie vormen voor ons land?

11.35- 11.45 Korte pauze

11.45 -12.30 Inleidingen op thema’s workshops

Politiek en lobby
Marian Blom (Bionext / IFOAM) Wat gebeurt er in Brussel en Den Haag? Over patenten, etikettering en een gentechvrije bio-sector.
Peter Oldenkamp, directeur R&D coöperatie Agrico.  Visie Agrico op NGT’s (Nieuwe Genomische technieken)

 De sector
Edith Lammerts van Bueren, emeritus hoogleraar biologische veredeling en Theo Boon, Odin. Hoe pakken we het probleem bij de wortel aan? Een project vanuit het fonds New definitions (IONA, Claudy Jongstra, Odin) als voorbeeld van kansrijke ontwikkelings-programma’s voor biologisch zaadgoed.

 De praktijk (1)
Witlofteler Leen Jan Reedijk van Nieuw Bonaventura en Greet Lambrecht van de Vlaamse boerderij Akelei.  Over de kansen die zaadvaste rassen bieden in de ontwikkeling van een bedrijfsinidividualiteit.

De praktijk (2)
Jos Jeuken van de biodynamische boerderij GAOS en ervaringsdeskundige René Groenen vertellen met tal van praktische tips over hoe je kunt leren werken met zaadvaste rassen.

12.30 -13.30 biologische lunch

13.15- 14.15  Groepsgesprekken over de thema’s van en met de inleiders.

Verder zijn er enkele marktpresentaties en geeft Edwin Nuijten, biologisch veredelaar, bestuurslid bij Stichting Zaadgoed en ECO-PB (European Consortium for Organic Plant Breeding) een Engelstalige workshop over het bouwen van netwerken.

14.15- 15.15 Zaalgesprek met Vandana Shiva

Vandana Shiva 2 juni in Dronten
Voor iedereen die Vandana Shiva wil ontmoeten en niet direct betrokken is bij de landbouw en zaadgoed is er op zondagmiddag 2 juni naar De Meerpaal in Dronten ook een inspirerend programma met in de middag film en discussie met Vandana Shiva over actuele maatschappelijke vraagstukken als biodiversiteit, gentech, monopolisering, kolonialisme en gender-issues. Onderwerpen die haar al jaren motiveren om wereldwijd de barricades op de te gaan. De voertaal is deze middag Engels. Voor meer info en kaarten a 12.50 HIER

Meer informatie:
voor bijeenkomst op 1 juni:  BERT@STICHTINGDEMETER.NL
voor bijeenkomst 2 juni: COMMUNICATIE@ODIN.NL